POTREBNO JE 30 DANA Oglasio se veštak za audio i video tehniku - evo šta se dešava sa spornim snimkom
Foto: Alo.rs

Matej Periš (27), za kojim već 20 dana traga beogradska policija, na poslednjem snimku do koga je policija došla vidi se silueta muškarca koji se spušta ka Savi, a prema rečima veštaka Nikole Dragovića za utvrđivanje identiteta osobe potrebno je 30 dana.

- Snimak koji sam pogledao napravljen je sa oko sto metara razdaljine i lošijeg je kvaliteta. Kako bi sa sigurnošću mogao da zaključim da je u ovom slučaju reč o Mateji Perišu morao bih da uporedim njegov snimak hoda ili trčanja od pre šest meseci. Ne sumnjam da ga njegov otac po hodu može poznati jer je to njegovo dete- tvrdi veštak Dragović.

Prema Dragovićevim rečima, snimci skinuti sa kamera uvek se mogu izoštravati kako bi se dobila što bolja slika i tajna je u količini piksela.

- Kada je reč o dokazima koji se veštače iz video zapisa na svaki detalj se obraća pažnja. I što je još zahtevnije što je reč o fiksnom dokazu koji se može iznova gledati i otkrivati. I ako se na snimku tačno ne može zaključiti šta se dogodilo sa nekom osobom to se na osnovu nekih detalja može zaključiti -  pojašnjava Dragović.

Sagovornik tvrdi da bi za veštačenje snimka na kome se vidi muškarac koji silazi ka Savi i kako bi se utvrdio njegov indetitet potrebno je okvirno 30 dana.

- U nekim slučajevima kako bi bili sigurni koja je osoba na snimku uključimo antroploško veštačenje. Tada sa sigurnošću utvrđujemo da li je osoba visoka 177 centimetara, a ne okvirno 180 - dodaje Dragović.

Periš: Budim se sa nadom da mi je sin živ

Nenad Periš, otac nestalog Mateje Periša kaže da i dalje gaji nadu da će se kući vrati sa živim sinom.

- Šta mogu da vam kažem nego da mi je teškom kao i svakom roditelju.  Budim se i odlazim na spavanje s nadom. Svestan sam vremena koje prolazi, ali nadu ne gubim. Niti smem niti želim, zbog svoga Mateja. Hvala svima koji rade na ovom slučaju i duboko zahvaljujem svima koji saosećaju i mole - rekao je Matejev otac.

 

Komentari (0)

Loading