DRUŠTVO SUDIJA SRBIJE POZDRAVLJA PROMENE USTAVA Građani su omogućili izgradnju boljeg institucionalnog okvira za sudstvo i tužilaštvo
Shutterstock/corgarashu

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

"Društvo sudija Srbije pozdravlja promene Ustava koje su građani potvrdili na referendumu.

Referendumska kampanja je prvi put pokrenula u društvu svestranu debatu o pravosuđu, pokazala svu složenost i delikatnost tog sistema i mnogobrojnost pitanja o kojima se mora voditi računa prilikom njegovog uređenja i time doprinela razvoju ukupnih demokratskih odnosa.

Građani su, svojom odlukom na referendumu, omogućili izgradnju boljeg institucionalnog okvira za sudstvo i tužilaštvo.

PREDSEDNIK SRBIJE ZA ALO! Vučićeve reči dotukle Đilasa! (VIDEO)

Ovaj važan prvi korak je podstrek da se dobra iskustva saradnje sa strukom nastave i u procesu izrade pravosudnih zakona, koji bi trebalo da dalje razviju mehanizme za sprečavanje politizacije pravosuđa i za jačanje nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva.

Društvo sudija ukazuje i na to da je veoma važno da mediji nastave da prate rad pravosuđa na način koji građanima objašnjava kako ono funkcioniše i šta su ciljevi promena, zadržavajući debate stručnjaka kao osnovni oblik tog informisanja.

U tim procesima Društvo sudija Srbije će, kao i u prethodnom periodu, dati svoj doprinos, ostajući privrženo nezavisnosti sudstva i vraćanju poverenja građana u sudstvo."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading