REZULTATI REFERENDUMA Ovako je glasala Srbija! (FOTO/VIDEO)
Foto: Alo.rs

22:08 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio preliminarne glasove

Srbija je izglasala promenu referenduma. Radi se o razlici od oko 20 odsto.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je prve rezultate:

Od 97,02 obrađenih biračkih mesta rezultati su sledeći:

Nevažeći glasovi 1,01 

NE - 39,52

DA - 60,48 

U Vojvodini je 60,3 odsto bilo za, a 39,7 odsto protiv.

U Beogradu je rezultat 45,4 odsto prema 54,6 odsto.

- To je po regionima u ukupnom broju glasova nešto više od oko 400.000 glasova prednosti za u odnosu na ne. Građani su izglasali ustavne promene na referendumu - podvukao je on.

Za promenu Ustava glasalo je 60,48 %, a 39,52 % birača je glasalo protiv na osnovu prvog prebrojavanja glasova.

- Čestitam građanima Srbije na izboru ustavnih promena na referendumu. To je bilo njihovo demokratsko opredeljenje, nije bilo problema i sve je izgledalo kako treba. Srbija je poslala veoma pozitivnu sliku u svet. Verujem da ćemo u narednom periodu uspeti da uradimo puno po pitanju suštinski nezavisnog sudstva - rekao je predsednik.

Na pitanje o navodima pojedinih medija da je referendum doživeo krah, Vučić kaže da se takvi nadaju da će 39 odsto građana koji su glasali "NE" dati podršku njihovim strankama.

Foto: Alo.rs

 

21.02 - Očekuje se obraćanje Republičke izborne komisije

Koliko ljudi je imalo prevo glasa na referendumu

 

Pravo glasa na referendumu imalo je 6.510.323 birača koji su se izjašnjavali na nešto više od 8.000 biračkih mesta. Zbog povećanog broja zaraženih koronom, glasanje se odvijalo pod posebnim pravilima - uz obavezno nošenje maske, držanje razmaka od najmanje 1,5 metara, stalnu dezinfekciju i provetravanje prostorija. 

Referendumsko pitanje

Pitanje koje se nalazilo na glasačkom listiću glasi: "Da li ste za potvrđivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije?", uz ponuđenje odgovore - "da" i "ne".

Za koje promene se glasalo na referendumu

U Ustavu se sada uvode nova pravila u načinu izbora sudija odnosno tužilaca. NJih više direktno neće birati parlament. Skupština Srbije će sada izglasati po četiri istaknuta pravnika koji će ući u sastav Visokog saveta sudstva, odnosno Državnog veća tužilaca. Oni će zatim, zajedno sa ostalim članovima ova dva tela (ima ih ukupno po 11) birati sudije i tužioce. Ukida se i probni mandat sudija, pa se oni neće kao do sada birati prvo na tri godine već na ceo radni vek, pod uslovom da ne prekrše neka od pravila obavljanja funkcije iz zakona.

Kako je proteklo glasanje možete pročitati OVDE.

 

Komentari (1)

Loading
mesa

16.01.2022 21:44

proao je referendum sa 54 za DA I SAD SVE JE JASNO