PRINC FILIP DANAS PROSLAVLJA 40. ROĐENDAN Evo kako je proveo detinjstvo sa majkom, sestrama i braćom (FOTO)
Foto: privatna arhiva

Princ Filip Karađorđević je sin prestolonaslednika Aleksandra II i princeze Marije Da Glorije od Orleana i Bragance. Princ Filip i njegov brat blizanac princ Aleksandar rođeni su 15. januara 1982. godine u Ferfaksu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kršteni kumovi princa Filipa i princa Aleksandra su španska kraljica Sofija, grčki kralj Konstantin II i princeza Ana, vojvotkinja od Kalabrije. Čin krštenja predvodio je tadašnji Vladika zapadnoevropaski Lavrentije (aktuelni Vladika šabački).

Princ Filip pohađao je King’s school u Kanterberiju u Engleskoj, a diplomirao na Londonskom Univerzitetu (UCL) na odseku za društvene nauke.  Trenutno radi kao finansijski analitičar u jednoj od renomiranih globalnih finansijskih kuća.

Princ Filip Karađorđević oženio je umetnicu Danicu Marinković, ćerku čuvenog srpskog slikara Milana Cileta Marinkovića. Princ  Filip i princeza Danica venčali su se 7. oktobra 2017. godine u beogradskoj Sabornoj Crvi. Venčao ih je Njegova Svetost Patrijarh srpski Irinej, kuma je bila švedska prestolonaslednica Viktorija a kum princ naslednik Petar. Tokom čina venčanja, princ Filip i princeza Danica stajali su na ćilimu na kom su tokom svog venčanja 1922. godine u Sabornoj Crkvi stajali Kralj Aleksandar I i Kraljica Marija (pradeda i prababa Princa Filipa).

Princ Filip i princeza Danica postali su roditelji 25. februara 2018. godine. Rođenje njihovog sina princa Stefana, blagoslovom Patrijarha Irineja, oglasilo je 49 zvona Hrama Svetog Save na Vračaru, zvona Manastira Žiča i zvona Crkve Svetog Đorđa na Oplencu. Rođenje princa Stefana je prvo rođenje muškog deteta u kraljevskoj porodici  Karađorđević na teritoriji  Srbije nakon 90 godina.

Princ Filip se sa suprugom princezom Danicom i sinom princem Stefanom doselio u Srbiju na Vidovdan, 28. juna 2020. godine odlučivši da ne žive u Dvorskom kompleksu na Dedinju i nastanili su se na beogradskom Vračaru. Od zvaničnog povratka u Srbiju princ Filip sa porodicom posetio je brojne gradove i sela u Srbiji, boravili su na Kosovu i Metohiji, više puta su posetili Republiku Srpsku i Crnu Goru. Princ Filip je prvi član Kraljevske porodice Karađorđević koji je posetio Jasenovac.

Njegovo Visočanstvo ističe da nije i ne želi da bude posmatran kao politička ličnost, ali pored svog stalnog posla, pažnju i aktivnosti usmerava ka očuvanju kulturno-istorijskog nasleđa Srbije, očuvanju životne sredine i održivom razvoju.

Princ Filip je najveći deo života proveo u Sevilji i Londonu, govori Španski, Engleski, Francuski i Srpski jezik. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading