KOBNIH DEVET MINUTA ZA MATEJA Rekonstrukcija kretanja u fatalnoj noći baca novo svetlo na slučaj
Alo! Ilustracija /J.V.

Policija je pregledala stotine sati materijala, snimaka sa svih nadzornih kamera sa trase kretanja Mateja Periša, koji je nestao u noći između 30. i 31. decembra u Beogradu, i na osnovu njih napravila rekonstrukciju njegovog kretanja!

KOBNIH DEVET MINUTA ZA MATEJA Rekonstrukcija kretanja u fatalnoj noći baca novo svetlo na slučaj

Foto: Alo.rs

 

Kamere su uhvatile Mateja od trenutka izlaska iz pravca Beton hale u 1.43 do momenta silaska do Save u 1.52 posle ponoći, nakon čega mu se gubi svaki trag.

Slučaj preuzeo policajac koji je istraživao ubistvo Stambolića

Potragu za nestalim Splićaninom predvodi Vaso Kobac, šef odeljenja za potrage beogradske policije, koji je pre toga radio na Odeljenju za krvne i seksualne delikte. Upravo on je u slučaj uputio kolege iz Hrvatske koji su doputovali u Beograd. Kobac je istraživao ozbiljne slučajeve u svojoj karijeri, između ostalog i ubistvo predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića, o čemu je svedočio 9. juna 2005. pred Specijalnim sudom. On je tada rekao da je policiju na mesto na kojem je zakopano telo odveo pripadnik SAJ-a Nenad Šare, svedok saradnik u postupku za ubistvo Stambolića i biviši telohranitelj Milorada Ulemeka Legije.

Kobac je saslušavao i pripadnike Jedinice za specijalne operacije (JSO) nakon ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. godine

- Na osnovu toga, jasno je da Matej, od trenutka izlaska iz Beton hale, sem taksiste koga je zaustavio i sa kojim je policija obavila razgovor, nije bio u kontaktu i interakciji ni sa jednim drugim licem. Policija je obavila razgovor sa Matejevim prijateljima koji su te večeri bili s njim, osobljem kluba i svim svedocima. Na osnovu njihovih izjava isključena je svaka mogućnost da je njegovom nestanku prethodio sukob ili tuča - navodi se u saopštenju policije.

KOBNIH DEVET MINUTA ZA MATEJA Rekonstrukcija kretanja u fatalnoj noći baca novo svetlo na slučaj

Foto: Alo.rs

Matejevi drugari opet u policiji, traga se za Zadranima

Antonio Gerovac, pomoćnik direktora hrvatske policije i načelnik kriminalističke policije, juče je na konferenciji za novinare izjavio da će Matejevi drugari biti ispitani koliko god je puta potrebno kako bi se prikupile informacije koje će pomoći u istrazi.

- S njima ćemo razgovarati dva, tri, sedam puta... Dok god bude potrebno. Oni se u klubu nisu našli u bilo kakvom sukobu. Sve što je trebalo da podmire - podmirili su, a mislim na račune. Kada rešavate nestanak osobe, porodica i prijatelji su krucijalni izvor informacija. Srpski policajci su razgovarali s njima i oni su prošli poligraf - izjavio je načelnik hrvatske policije.

NEDOUMICE U SLUČAJU PERIŠA Matejev otac: Postoje rupe...

Komentarišući informaciju da je u klubu iste večeri bila i grupa mladića iz Zadra, Gerovac je ukazao na to da policija još uvek utvrđuje njenu verodostojnost. 

- Ako su tamo uopšte bili, utvrdićemo ko su. U ovom trenutku ne postoji rupa u onome što se zna - rekao je pomoćnik direktora policije.

Na pitanje novinara da li je su Matej i njegovi drugovi kobne večeri konzumirali drogu, on je naglasio da ne može da saopšti šta su mu rekle kolege iz Srbije.

- Potrebno je veštačiti krv, urin... Ostavimo taj deo istrazi koja sledi. Sve što se događalo pre nego što su došli u „Gotik“, dok su putovali do Beograda, pa i sam događaj u klubu, srpska policija je pratila - izjavio je Gerovac.

ŠTA AKO NE NAĐU MATEJA PERIŠA? Advokat Žurić objašnjava zakonsku proceduru u slučaju nepronalaska nestalog Splićanina

On je rekao i da je neozbiljno spekulisati zašto je Splićanin trčao ulicama.

- Svi ste videli njegovo ponašanje. Snimak osobe u Savi je autentičan, ali neću ulaziti u priču o tome ko je plivao. Osoba odevena kao Matej došla je u vodu, ali niko ne može sa sigurnošću da kaže da je ušao u nju, iako postoje podaci koji na to ukazuju. Prema informacijama koje su dosad prikupljene, mogu da potvrdim da nema elemenata nasilja - zaključio je načelnik hrvatske policije.

Gerovac je podsetio da je srpska policija uložila sve napore u potragu za mladićem.

- Imaju sve moguće sisteme lociranja mobilnog telefona. Učinili su sve što su mogli. Deo podataka iz mobilnog telefona obrađivaćemo i dostaviti kolegama u Srbiji. U potragu su uključili dronove, termovizijske kamere... Dali su najiskusnije istražitelje, profesionalce - podvukao je Gerovac.

Gori Instagram: Drugari su mu ološ, sipali su mu nešto u piće

Na društvenim mrežama osvanuli su brojni negativni komentari upućeni prijateljima nestalog Splićanina. Korisnici Instagrama osuđuju mladiće jer se ne oglašavaju i ne učestvuju u potrazi.

„Neverovatno mi je da se niko od prijatelja ne oglašava, da ne dele Matejeve fotografije, da se nisu organizovali da dođu i pomognu. Split je mali grad, a prijatelji su mu teška ološ“, jedan je od komentara na mrežama.

Sa druge strane, neki od njih optužuju Matejeve prijatelje da su mu stavili „nešto u piće“.

„Jasno je iz aviona da su mu prijatelji stavili nešto u piće iz šale, čim toliko ćute! Oni znaju šta se desilo u klubu i zašto je Matej istrčao. Zašto neće da kažu?“ 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Deki

13.01.2022 10:38

Ključan je snimak ljubičaste Save i glasovi u pozadini onih koji snimaju. Oni su ZNALI ko pliva i zašto to radi. Njih pronaći. Već bi se sami javili da nisu umešani u nešto. Da je on slučajno upao u reku ili da je bačen vikao bi u pomoć ili bi plivao prema obali, neko bi ga čuo. On pliva potpuno mirno. On igra neku igru, neki Tik-tok izazov a ovi ga kontrolišu.