SVE VIŠE SUMNJIVIH STVARI U VEZI SA UČESTALIM HAVARIJAMA U SISTEMU EPS Zorana huškala Amere na srpske kompanije EPS i EMS!
Alo

Ovako za Alo! profesor bezbednosnih nauka Miroslav Bjegović komentariše sumnjive incidente (havarije, požari...) koji su se u EPS dogodili za manje od mesec dana. Ta tema izbila je u prvi plan nakon što je u ponedeljak uveče izbio veliki požar na strateški važnom polju Tamnava. 

TEŠKE OPTUŽBE

Odmah se oglasio narodni poslanik SNS Vladimir Đukanović, koji je poručio da je siguran da su havarije u EPS-u namerno izazvane, ističući da u svemu treba ispitati ulogu ministarke energetike Zorane Mihajlović.

- Hoće li tužilaštvo uhapsiti nekog za učestale havarije u Kolubari? Ima li neke istrage? Hoće li ministarka podneti ostavku ili Vlada da zatraži njeno razrešenje? Gde se izgubila reč odgovornost? Ubeđen sam da su havarije namerno izazvane. Voleo bih da nisam u pravu - napisao je Đukanović.

Istovremeno, na društvenim mrežama se pojavilo dosta komentara u kojima se iznose zapažanja da su mediji u vlasništvu Dragana Šolaka kao po komandi, čim je izbio požar, redom počeli da objavljuju bombastične naslove čija je suština istovetna: evo do čega je dovela nesposobnost rukovodstva EPS, koje je postavila vlast SNS, tačnije predsednik Vučić.

Posebno je zanimljivo da Šolakovi mediji koriste iste reči kao ministarka Mihajlović, koja izričito tvrdi da je izbijanje čestih havarija u EPS posledica dugogodišnjeg nerada rukovodstva preduzeća. Može, naravno, biti da je u pitanju slučajna podudarnost, međutim, malo je onih koji su spremni u to da poveruju. Kako kaže profesor Bjegović, čini se da je posredi jaka i jasna sprega inostranog faktora i delova opozicije.

SVE VIŠE SUMNJIVIH STVARI U VEZI SA UČESTALIM HAVARIJAMA U SISTEMU EPS Zorana huškala Amere na srpske kompanije EPS i EMS!

Alo

 

 

 - Sve ovo je usmereno na vladajuću političku opciju i njenog predsednika, gde se želi prikazati da su vodeći kadrovi u energetskom sektoru nesposobni i  nekompetentni, kao i oni koji ih postavljaju. Svakako je ovde prisutan strani obaveštajni faktor koji ovo finansira preko opozicije, u zajedničkom cilju promene vlasti na budućim izborima. Sa ovim destruktivnim činjenicama moraju biti upoznati građani Srbije - precizira naš sagovornik.

SKANDALOZNO PISMO

A strane faktore je zvanično u igru uvela ni manje ni više nego upravo ministarka energetike. Tako je u javnost procurilo pismo koje je Mihajlovićeva uputila Američkoj privrednoj komori, tražeći od njih da joj pomognu u disciplinovanju EPS i EMS („Elektromreže Srbije“). Ona prvo optužuje ove dve kompanije da su nedovoljno tehnički spremne da integrišu u sistem nove količine struje, a zatim poziva Amerikance da joj pomognu da zajedno slome otpor.

SVE VIŠE SUMNJIVIH STVARI U VEZI SA UČESTALIM HAVARIJAMA U SISTEMU EPS Zorana huškala Amere na srpske kompanije EPS i EMS!

Alo

 

 

Ovo je, kako su nam rekli sagovornici iz EPS, prvi put da neki srpski ministar zvanično poziva strance da se obračunaju sa važnim državnim kompanijama iz Srbije.

- Mislim da je svaki komentar suvišan. Očigledno je da ministarka sprovodi agendu drugih zemalja, a ne Srbije - rekao nam je jedan od čelnika EPS sa kojim smo juče nezvanično razgovarali.

I BIA uključena u istragu

Prema informacijama koje ima Alo!, uzrocima učestalih havarija u sistemu EPS bave se tužilaštvo, policija, ali i BIA. Ono što može da bude indikativno, kako su nam posle požara na polju Tamnava rekli sagovornici iz EPS, serija incidenata usledila je onda kada su počela sindikalna previranja u EPS, odnosno kada je smenjen Milan Đorđević Đokin, koji je godinama vedrio i oblačio u firmi. Đorđevića su neki označili kao Zoraninog čoveka, što je ona u izjavi za naš list demantovala. 

Hvalila EMS na sva usta, a sada ih tužaka Amerima

Nekoliko sagovornika ukazalo nam je juče na to da je Zorana Mihajlović sama sebi skočila u usta kritikujući EMS i EPS. Naime, ona je u više navrata hvalila Elektromreže Srbije i njihove investicije, na primer, pre samo nekoliko meseci u Smederevu. Tada je govorila o važnosti njihovih investicija, pohvalila realizovane projekte u tom gradu i u drugim mestima i tako dalje. 

Podsetimo, EPS, EMS i Agencija za energetiku u zajedničkom pismu optužili su Mihajlovićevu da insistiranjem na naglom uvođenju velikog broja proizvođača obnovljive energije ugrožava ceo sistem. Kako su naveli, sve druge zemlje to su radile postepeno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading