STIGLI NALAZI OBDUKCIJE Evo od čega je preminuo dečak (1) iz Leskovca
Alo

Osamnaestomesečni dečak, koji je krajem novembra preminuo u Opštoj bolnici u Leskovcu, podlegao je encefalitisu i sepsi - pokazali su rezultati obdukcije. Dečaka rodom iz sela Stubla u okolini Bojnika u bolnicu je dovela maćeha sa upalom pluća, dehidrcijom i visokom temperaturom. Mališan je preminuo posle četiri dana lečenja na odeljenju pedijatrije ove zdravstvene ustanove, pa je naložena obdukcija radi utvrđivanja uzroka smrti.

Kako je tada saopšteno iz leskovačke bolnice, njihovi patolozi su obavili obdukciju ali su, radi otklanjanja svake sumnje, tkiva preminulog deteta upućena na patohistološku i toksikološku analizu u niški Univerzitetski klinički centar. Nakon što je nalaz kompletiran, ustanovljeno je van svake sumnje da je smrt deteta prirodna.

Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice u Leskovcu izrazio je žaljenje zbog prerane smrti mališana, ali je istakao da ova zdravstvena ustanova nije odgovorna za tragičan događaj.

- Dete je u bolnicu stiglo sa maćehom sa simptomima ozbiljnog oboljenja, pružena mu je kompletna zdravstvena nega ali je nažalost preminulo. U tom trenutku ništa nije ukazivalo da će dete umreti, svi smo bili jako potreseni. Čekali smo nalaz, dokazano je da je u pitanju prirodna smrt, kompletna dokumentacija dostavljena je porodici dečaka – kazao je Dimitrijević, a za detalje patološkog nalaza uputio nas je na patologa Opšte bolnice u Leskovcu Gorana Stanojevića. Patolog je potvrdio da je uzrok smrti nedvosmisleno utvrđen te da je radi otklanjanja svake sumnje, konsultovao i kolege iz Beograda koje su potvrdile njegova saznanja.

- Uzrok smrti je sepsa i encefalitis koji je već bio u poodmakloj fazi. Encefalitis je takva bolest da i kada se pacijent pravovremeno obrati lekaru, lečenje je teško i komplikovano, a kada se razvije onda je moguć i smrtni ishod. Kolege sa pedijatrije su uradile sve što su mogle, ali nažalost, detetu nije bilo pomoći - objasnio je Stanojević.

Kako je saopšteno iz bolnice, rezultati obducentskog nalaza predati su nadležnom tužilaštvu koje će utvrditi da li je bilo eventualnih propusta u lečenju deteta. U istom cilju u bolnici je boravila i zdravstvena inspekcija.

Kako se navodi u mediicinskoj literaturi, encefalitis je akutno zapaljenje mozga najčešće uzrokovano virusnom infekcijom ili nekom autoimunom bolešću ali ga izazivaju i gljivične i bakterijske infekcije. Može biti opasan po život ako se simptomi ne prepoznaju na vreme i ako se ne potraži hitna medicinska pomoć.

Kako saznajemo, preminulog mališana napustila je majka, a u porodičnom domaćinstvu živeo je sa ocem, maćehom i njenom decom i babom i dedom.

Maćaha dečaka: "Lekar je rekao da nema temperaturu"

Kako je nakon smrti ispričala za Telegraf.rs maćeha dečaka, Anita Ibraimović, mališan je 20. novembra imao temperaturu, 39.6 stepeni.

- Odvela sam ga kod lekara u Bojniku, tu su mi rekli da su oni detetu izmerili temperaturu i da je nema. Međutim, ja sam tražila da mi daju uput za Dečiji dispanzer u Leskovcu - rekla je naša sagovornica.

Tamo je mališanu, priča ona, izvađena krv, a krvna slika bila je loša.

- Tamo smo bili 21. novembra. Dete je povraćalo, imalo malo povišenu temperaturu. Tada su me pitali da li želim da dete ostaje u bolnici ili da ga vodim kući, a ja sam instistirala da ostane. Dali su mu infuziju, pošto nije jeo. Sutradan mu ponovo vadili krv, rekli da krvna slika nije najsjajnija - objašnjava Anita.

Kobnog dana, ovaj mališan primio je injekciju.

- Lekari su rekli da mora da primi injekciju i posle toga se više nije probudio - priča Anita drhtavim glasom.

Mališanov tata, Elvis Ibraimović naveo je za Telegraf.rs da je dete bilo zdravo.

- Dete je bilo zdravo, osim tog povraćanja i temperature nije ništa imalo. I dalje sam u šoku - navodi Elvis.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading