OBAVEZNO IZGOVORITE OVE REČI Danas se molimo za one koji su doživeli zlo
EPA

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetih 14.000 mladenaca vitlejemskih. 

U jevanđelju po Mateji, gde je opisan ovaj događaj, pošto je bio zaluđen vladavinom, kralj Irod je naredio pokolj muške dece kako bi sačuvao svoj presto od novog kralja koji se rodio, Isusa. Kralj se mnogo razbesneo što se mudraci nisu vratili iz Vitlejema da mu saopšte vest o Isusovom rođenju, novom caru Izraela. 

Usled gneva koji ga je obuzeo, naredio je da se pobiju sva deca, što je, po priči jevanđelja, bilo sprovedeno doslovce i na najstrašniji način.

Nad nevinom decom izvršen je masakr. Vonici su neke su posekli mačem, neke izgazili nogama, neke razbili u kamen. O ovom tužnom događaju Matija je napisao da se jauk majki čuo sve do nebesa: "Glas u Rami ču se, plač i ridanje i naricanje mnogo, Rahila oplakuje decu svoju, i neće da se utješi, jer ih nema".

Kralj Irod tu nije stao. Od Zaharaije je tražio njegovog sina Jovana misleći da je on novi kralj. Kako on nije predao svoga sina, kralj je naredio da se i on ubije. Tako se pokolj nastavio dok nisu sva deca bila ubijena, a potom se okomio na jevrejske starešine, koji su mu govorili gde se rodio mesija, ali su te informacije bile lažne.

Molitva donosi posebnu zaštitu :

 

- Stradanjima Svetih, koji su postradali za Tebe, umoljen budi Gospode, i sve naše bolesti isceli, molimo Ti se, Čovekoljupče - glase reči molitve koju bi trebalo da izgovorite na današnji dan kako nalažu običaji našeg naroda.

 

Nakon ovih stravičnih zlodela, Irod je počeo da ubija i članove svoje porodice. Prvo svog brata, potom sestru, čak je ubio i svoja tri sina, dok ga nije stigla božja kazna – počeo je da gubi svoje zdravlje.

Najpre je počeo da mu se trese čitavo telo, pa su se pojavile gnojne rane na nogama. Iz tih rana su počeli da izlaze crvi i da se širi nesnosan smrad. Videvši da je došao kraj, Irod nije stao sa svojim zlodelima, nego je naredio da se pobiju svi članovi njegove porodice kako se ne bi radovali smrti koja ga sustiže. Ovo je bilo i poslednje zlo koje je počinio. Kada je preminuo, jevanđelista Matija prenosi da je njegova duša otišla direktno kod đavola.

Ovaj događaj obeležava se u znak onih koji su nepravdno postradali ili doživeli neko zlo zbog vere. Veruje se da današnji dan treba provesti u molitvi i obratiti se bogu da sačuva sve one koji proživljavaju stradanje.

Komentari (0)

Loading