BEZ OVOGA NE KREĆITE NA PLANINU Šta morate da znate ako automobilom idete na zimovanje
Alo

Kako kaže dugogodišnji majstor i nekadašnji radnik Auto-moto saveza Srbije Milanko Grozdić, posebno su kritični ljudi iz grada i ravnice, koji nemaju iskustva u brdskoj vožnji.

- Ne znam koju bih grešku izdvojio kao najgoru u vožnji po snegu. Možda je najopasnija ona da koče po snegu i ledu kada idu nizbrdo. Tada vrlo lako mogu da slete sa puta, udare u drugi auto, stenu, bilo šta. Pored toga, automobili im zalede, gase se, non-stop imaju havarije. Zbog toga je neophodna dobra priprema auta, ali i vozača za put - kaže on za Alo!

Zbog svega toga, stručnjaci AMSS savetuju da bar dve nedelje pre puta planirate tehničku proveru automobila, jer ćete možda morati i da odvezete auto na servis.

BEZ OVOGA NE KREĆITE NA PLANINU Šta morate da znate ako automobilom idete na zimovanje

Alo

 

Čarape ili lanci?

Čarape za sneg ili čarape za automobilske gume predstavljaju tekstilni proizvod koji se postavlja na točkove na snežnim i ledenim putevima. Obično su napravljene od tekstila sa elastomerom. Prekrivaju gazeći sloj gume. Predstavljaju ekvivalent, odnosno zamenu za lance u većini EU. Glavna razlika između čarapa i lanaca je u tome što čarape prave trenje na prvom sloju površine, bilo snega ili leda koji se nalazi na putu , dok lanci gnječe sneg ili led i omogućuju veću vuču automobilu.

BEZ OVOGA NE KREĆITE NA PLANINU Šta morate da znate ako automobilom idete na zimovanje

Alo

 

- Vlaknasti tekstil čarape upija i odstranjuje tanak sloj vode i omogućuje vožnju po suvoj podlozi. Čarape su jeftinije od lanaca, ali se lakše oštećuju kada naiđete na čist i suv put. S druge strane, mnogo se lakše postavljaju. Najveća prednost je to što ako se loše postave ne mogu da se zapetljaju kao Lanci i oštete automobil - kažu za Alo! iz jednog beogradskog auto-servisa.

Čekaju nas ledeni dani

Narednih dana Srbija će biti prekrivena snegom, a nove padavine su najavljene za sve krajeve Srbije. Sneg će, kažu iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, još danas padati svuda, osim na Paliću. Temperatura će biti najniža na Kopaoniku i Zlatiboru, i to do minus 10. Sutra će uz hladnoću neke krajeve da ogreje i sunce, ali temperatura nigde neće ići preko osmog podeoka.

Prema dugoročnoj prognozi, do kraja meseca nigde temperatura neće ići preko petog stepena u plus, ali će zato u minus ići i preko 10.

 

Pred putovanje je važno da proverite:

- Ulje i filter motora

- Kočionu tečnost

- Tečnost za hladnjak (Antifriz)

- Tečnost za klimu

- Ulje servo volana

- Tečnost za vetrobran

- Pneumatike (pritisak, rezervni točak)

- Svetlosnu signalizaciju automobila

- Klima-uređaj

- Sve filtere

- Akumulator

- Metlice brisača

 

 

Zakonski obavezna oprema:

- Prva pomoć

- Sigurnosni prsluk

- Trougao

- Ključ za skidanje točkova

- Rezervne sijalice

- Sajla ili uže za vuču

- Rezervni točak

 

Obavezan alat u automobilu:

- Rezervni ključ od automobila

- Viljuškaste ili okaste ključeve sa oznakama 10, 12, 13, 15, 17 i 19 Ili multifunkcionalni ključ s inbusima

- Šrafciger

- Motorcangle

- Kablovi za paljenje

- Izolir-traka

- Lepljiva traka

- Osigurači

- Skalpel

- WD-40 sprej

- Šrafovi i matice

- Gedora

- Čekić

- Baterijska lampa

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading