I PREDUZETNICE SU MAME Samostalne radnice traže sva prava tokom porodiljskog
Alo

Trenutno zbog manjkavosti propisa ona žena koja ima privatni posao, radi sama i uplaćuje sebi doprinose i osiguranje, kada odluči da postane majka, nema isti tretman kao žene zaposlene kod nekog poslodavca.

U čemu je problem?

- Ako želi da nastavi poslovanje nakon rođenja bebe, neće dobiti punu naknadu od države za trudničko odsustvo, već samo polovinu naknade. Nisu joj uplaćeni doprinosi u toku porodiljskog i odsustva zbog nege deteta. Za rođeno treće i svako naredno dete ona nema pravo na odsustvo u trajanju od dve godine kao zaposlene žene, već samo godinu dana i ne može da prenese na partnera pravo odsustva - navode iz udruženja „Mame su zakon“.

Stoga je ovo udruženje pre nekoliko meseci pokrenulo peticiju pod nazivom „I preduzetnice su mame”, koju su uputili na nekoliko adresa. Pre svega, upućena je Ratku Dmitroviću, ministru za brigu o porodici, Dariji Kisić Tepavčević, ministarki za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i Ani Brnabić, predsednici Vlade.

Do sada je peticiju potpisalo 47.630 građana, a sudeći prema prvim reakcijama, preduzetnice se nadaju najboljem ishodu.

I PREDUZETNICE SU MAME Samostalne radnice traže sva prava tokom porodiljskog

Alo

 

- Na ovu grupu žena će donekle imati efekta i jednokratne naknade u iznosu od 300.000 za prvo, odnosno 100.000 za drugo i treće dete, ali ostala su još dva problema. Jedan je taj što nije doneto sistemsko rešenje za probleme koje ova grupa žena ima, kao i to što najavljene aktivnosti države sužavaju prostor za delovanje Narodne skupštine, koja je nadležna za usvajanje izmena i dopuna seta zakona - objasnila je Tatjana Macura, predsednica udruženja „Mame su zakon“.

Njihovi ciljevi, ipak, ostaju isti.

- Sistemsko rešavanje problema s kojima se susreću porodilje preduzetnice podrazumeva i pisanje novog pravnog akta koji bi uredio ovu čitavu oblast, tako da to rešenje ne isključi nijednu ženu koja samostalno obavlja delatnost - rekla je Macura.

Šta traže samostalne mame

Preduzetnice koje za vreme trudničkog odsustva privremeno ne odjave delatnost imaju pravo na pun iznos naknade zarade.

Pravičan obračun naknade zarade za preduzetnice
Da se preduzetnicama prizna pravo prenosa odsustva s rada radi nege deteta na partnera.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading