RHMZ IZDAO UPOZORENJE Temperature sutra idu u minus, a padavine se očekuju u ovim delovima Srbije
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

U Srbiji će danas biti oblačno i hladno sa kišom i snegom, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je i meteorološko upozorenje.

"Danas mestimično stvaranje manjeg snežnog pokrivača, a u ponedelјak na području zapadne, centralne i jugozapadne Srbije očekuje se više padavina i povećanje visine snežnog pokrivača za 10 do 20 centimetara", navodi se na zvaničnom sajtu RHMZ.

Na severu i zapadu tokom dana uglavnom suvo, a noću sa snegom uz formiranje snežnog pokrivača.

Najniža temperatura od minus dva do četiri, a najviša od jedan do šest stepeni.

U Beogradu će biti oblačno i hladno, uz provejavanje slabog snega pre podne i temperaturu od oko nule do oko dva stepena.

U toku noći ponovo će padati sneg i očekuje se povećanje visine snežnog pokrivača.

Upaljen i meteo alarm

Zbog snega i magle u jednom delu Srbije biće upaljen danas žuti meteo alarm što znači da vreme može biti opasno.

"Vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike", navodi se na sajtu RHMZ.

Žuti meteo alarm biće na snazi na teritoriji Bačke, Bnata, Srema, Beograda, na zapadu naše zemlje kao i u Šumadiji.

Za ponedeljak je najavljeno dodatno pogoršanje vremena, te će na snazi, pored žutog, biti i narandžasti meteo alarm sto znači da je vreme opasno.

"Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", objavljeno je na sajtu RHMZ.

Meteorolozi najavili formiranje snežnog pokrivača

Meteorolog Đorđe Đurić najavio je da se narednih dana u brdsko-planinskim predelima očekuje povećanje snežnog pokrivača za 10 do 20 centimetara, lokalno i više.

- I u mnogim nižim predelima Srbije i u Beogradu očekuje se manje formiranje snežnog pokrivača, uglavnom 1 do 10 cm, lokalno i više. Kako se u vreme padanja snega ne očekuju veoma niske temperature i kako će one biti uglavnom oko 0-1°C, sneg će biti veoma mokar i težak i imaće dosta vode u sebi. Ni podloga neće biti previše hladna da bi se u nizijama formorao veći snežni pokrivač. U periodu od danas do utorka na području Srbije očekuje se da padne od 10 do 30 mm padavina po kvadratnom metru, lokalno i do 50 mm, a najveća količina padavina očekuje se danas, u noći između nedelje i ponedeljka i tokom ponedeljka. Najmanje padavina biće na severu Vojvodine - navodi Đurić.

Komentari (0)

Loading