DOBRO DELO Muslimanska porodica sačuvala relikvije iz srušene crkve: Poklon za Božić
Eparhija zahumsko-hercegovačka

Kako su preneli mediji, reč je o ikonama Presvete Bogorodice i Svetog velikomučenika Georgija.

KOMŠIJSKA SLOGA

Porodica Jašarević inače živi u komšiluku Vladičanskog dvora u naselju Brankovac. Domaćin ove porodice, sada pokojni Ramiz Jašarević, od proteklog rata čuvao je te ikone i imao je nameru da ih preda prilikom svečanog osvećenja Saborne crkve. Međutim, Ramiz je preminuo ove godine, a njegova supruga Jasna i sin Nedžad Jašarević odlučili su da ovaj ljudski i komšijski gest obave povodom završetka građevinskih radova na crkvi i tako mostarskim sveštenicima čestitaju predstojeće božićne i novogodišnje praznike, pojasnili su u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj.

DOBRO DELO Muslimanska porodica sačuvala relikvije iz srušene crkve: Poklon za Božić

Eparhija zahumsko-hercegovačka

 
DOBRO DELO Muslimanska porodica sačuvala relikvije iz srušene crkve: Poklon za Božić

Eparhija zahumsko-hercegovačka

 

- Ovaj divan gest naših komšija Jašarevića izgleda da je iznenadio sve osim nas ovde koji ih poznajemo dugo godina, njihov pokojni suprug i otac je nama od samog našeg povratka u Mostar to bezbroj puta i pokazao raznim dobrim delima. Što je nekad bilo potpuno normalno za sve komšijske odnose. Danas smo, nažalost, svedoci toga da ovakvi i mnogi drugi pokazatelji komšijske pažnje izazivaju euforiju umesto da to bude nešto sasvim podrazumevano. Ne samo familija Jašarević nego i ostale porodice koje žive oko nas i koje su odrastale uz našu Sabornu crkvu imaju uvek razumevanja za bilo šta što ih zamolimo, a i mi ako smo u mogućnosti pomognemo koliko možemo njima - rekao je za „Novosti“ Branimir Borovčanin, paroh mostarski.

On ističe da ovakvi potezi sigurno osveže osećanja među ljudima, kao i svako dobro delo kada se učini.

LANČANA REAKCIJA

Ikone koje su ovde vraćene možda potaknu nekoga da nešto što nije njegovo vrati stvarnom vlasniku. Ja se nadam da će se možda desiti neka lančana reakcija dobrih dela i da o tome čitamo celu ovu godinu, istakao je paroh Branimir, i dodao da su ikone u riznici s ostalim ikonama koje će po završetku muzejskog prostora u zvoniku Saborne crkve biti izložene u stalnoj postavci.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ruzica

11.01.2022 17:01

Hvala tim dobrim ljudima koji su predali ikone tamo gde pripadaju. Oni su ucinili dobro delo, NEKA IM SE VRATI!!!