ZIMI SE OVE STVARI NE DRŽE U AUTOMOBILU Ako ih ne sklonite na vreme, rizikujete da se trajno oštete!
Shutterstock

Baš poput sunca leti i hladno vreme zimi može oštetiti dosta stvari ako ih ostavite u automobilu, posebno pri "debljim minusima".

Zato vas podsećamo što je sve "kritično" pa nemojte onda rizikovati oštećenje ili ugrožavati svoju sigurnost ostavljajući ove stvari u automobilu, čak ni na samo jednu noć.

Mobilni

Već sami proizvođači mobilnih telefona u uputstvima savetuju da ne držite svoje aparate na temperaturama ispod nule. Razlog: rad litij-ionskih baterija koje napajaju mobilne telefone drastično pada kad su ostavljeni na hladnoći.

Naočare

Pokušajte ne ostavljati naočare u automobilu zimi, jer kao i toplina i hladnoća može uticati na okvire stakala, a ekstremna hladnoća čak može uzrokovati i pucanje.

Aerosolne limenke

Aerosolne limenke, poput onih koje sadrže dezodorans ili boju u spreju, ne smeju se držati u ekstremno hladnim uslovima. Izlaganje niskoj temperaturi može destabilizirati limenke. Od hladnoće mogu popucati ili čak eksplodirati.

Pića

Ostavljanje pića u vozilu duže vreme kada temperatura padne ispod nule često rezultira "neredom". Ne zaboravite poneti vodu, sok ili pivo u bocama iz automobila nakon posete prodavnicama.

Jaja

Ne izlažite jaja jakoj hladnoći jer se mogu smrznuti u ljusci i potom puknuti. Ako se to dogodi, bacite ih, više vam neće biti korisna, a zaradit ćete nered u automobilu.

Muzički instrumenti

Hladnoća, posebno ekstremna može negativno uticati na muzičke instrumente. U najboljem slučaju, hladan vazduh će uzrokovati njihov neusklađeni rad koji imaju pri ugodnijim temperaturama. U najgorem slučaju, prema američkom The Real School of Music može uzrokovati da neki instrumenti, naročito oni izrađeni od drveta čak i popucaju.

Konzervirana hrana i pića

Konzervirana roba može smrznuti i "proširiti" baš kao sokovi i pivo u limenkama. Ovo širenje može slomiti brtvu i uzrokovati kvarenje hrane.

Prema USDA (Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država) napominje da se da se "Zamrznuta limenka može sigurno odmrznuti u hladnjaku i potom koristiti. Ako je konzervirana hrana još uvijek zamrznuta, ostavite da se netaknuta konzerva odmrzne u hladnjaku pre otvaranja. Ako proizvod ne izgleda i/ili miriše normalno, bacite ga. Nemojte ga otvarati".

Lekovi

Lekovi održavaju zdravlje i koriste samo ako se pravilno održavaju, a niske temperature mogu uticati na neke lekove.

Elektronika

Ne samo da vam elektroniku mogu ukrasti ako se ostavi u vozilu, već predmeti poput prenosnih računara i tableta ne vole ekstremne temperature. Hladnoća može uticati na trajanje baterije uređaja i čak oštetiti procesore.

Ključevi

Nikada ne ostavljajte ključeve u autu. Oduprite se iskušenju da pokrenete motor i grejanje automobila u hladnim zimskim jutrima. Ključevi u upaljenom autu čine ga lakom metom za krađu čak i ispred kuće.U nekim državama je rad motora dok automobil stoji na mestu zabranjen.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading