NAŠ NAROD I DRŽAVA IMA ČIME DA SE PONOSI Freske u manastiru Sopoćani svetska remek dela
Alo

Kako je rekao "naš narod i država ima čime da se ponosi".

Iguman je preneo istorijat nastanka manastira koji je izgrađen na mestu gde se, po predanju, kralj Uroš I izlečio, na izvoru Raške. Najmlađi sin Stefana Prvovenčanog je, zatim, u znak zahvalnosti bogu podigao manastir u blizi reke.

Glavna manastirska crkva svete Trojice građena je u tipičnoj Raškoj školi, i u njoj se čuvaju mošti Uroša Prvog, a tu se nalazi i grob njegove majke, Ane Dandolo.

Iguman je pokazao predsedniku Vučiću i ikonu arhiepiskopa Joanikija Prvog, koja se čuva u tom manastiru, petog na tronu SPC, posle Svetog Save.

NAŠ NAROD I DRŽAVA IMA ČIME DA SE PONOSI Freske u manastiru Sopoćani svetska remek dela

Alo

 

“Prikazana je i loza Nemanjića, tu je kralj Uroš, koji drži maketu samog hrama. Desno od njega su njegovi sinovi, Milutin i Dragutin, a s druge strane, Sveti Simeon Mirotočivi”, ispričao je iguman Teokist.


Ukazao je da su Sopoćani prepoznatljivi po najlepšim freskama na svetu, koje datiraju iz 13. veka, jedinstvene na planeti po stilu i vrhunac vizantijske umetnosti.

“To govorimo i našem narodu, i strancima koji posećuju manastir, mada vidim da stranci više znaju kada dolaze”, primetio je starešina manastira.

Posebno je ukazao na fresku Uspenja svete Bogorodice, koja se nalazi na zapadnom zidu crkve, koja je 1961. godine na svetskoj izložbi u Parizu proglašena za najlepšu fresku čitavog srednjeg veka.

“Ove godine ta freska slavi 60 godina od proglašenja za najlepšu fresku na svetu, jedinstvena je. Mnogo može da se priča i manastiru, ali najvažnije je da imamo, kao zemlja i narod, čime da se pohvalimo. Freske su remek delo svetskog slikartsva”, rekao je iguman Teokist.

Dodao je da freske pokazuju kakav smo narod i civilizacija i na kom kulturnom i tehnološkom niovu bili još u srednjem veku, ukazujući predsedniku Vučići na fresku na kojoj su predstavljeni Sveti lekari Kozma i Damjan, koji u ruci drže skalpel.

“Neko je ovde 1265. godine, naslikao skalpel… Tada smo vladali i medicinom, a sve zahvaljujući Svetom Savi, koji je, kad je otišao u Gručku, poveo i monahe, jedne da se uče teologiji, a drugi medicine”, rekao je iguman.

Manastir Sopoćani se nalazi na UNESKO-voj listi zaštićenih spomenika kulture.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading