BEOGRAD SE DELI NA ŠEST ZONA I NADZOR ĆE VRŠITI KOMUNALNA POLICIJA Novi zakon će zaštiti građane koji su trpeli teror, najavljene i kazne!
Shutterstock/Predrag Lukic

Okršaj koji traje od kako su stanari Cetinjske digli svoj glas protiv preglasnih ugostiteljskih lokala u komšiluku dobio je epilog usvajanjem Odluke o određivanju akustičnih zona u Beogradu. Uz novi Zakon o zaštiti od buke, ovo bi moglo da znači konačno utišavanje problematičnih emitera zvukova koji uznemiravaju Beograđane i kradu im san i živce.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić već je ovaj korak nazvao "stavljanjem tačke na ovaj problem na teritoriji Beograda".

"Da bismo sproveli Zakon o buci, potrebno je da završimo akustično zoniranje grada. Taj posao trajao je duže od godinu dana. Utvrđeni su svi izvori buke i određene su tačne granične vrednosti izvora buke za svaku akustičnu zonu. Ceo postupak morao je da se uradi sistemski i ovaj dokument je poslednji u sprovođenju novog zakona o buci", ukazao je Vesić.

U Beogradu je, kaže gradska sekretarka za životnu sredinu Ivana Vilotijević, određeno šest zona. Najmanje buke, do 50 decibela danju i 40 noću, dozvoljeno je u područjima za odmor i rekreaciju, bolničkim zonama i oporavilištima, na kulturno-istorijskim lokalitetima i u velikim parkovima.

Turistička područja, kampovi i školske zone su druga kategorija u akustičnom zoniranju, treća su čisto stambena područja, četvrta su poslovno-stambene i trgovačko-stambene oblasti i dečja igrališta. Peta kategorija odnosi se na gradski centar, zanatsku, trgovačku, administrativno-upravnu zonu sa stanovima, zonu duž auto-puteva, magistralnih i gradskih saobraćajnica. Dozvoljeni nivo buke tu je 65 decibela danju i 55 noću. U poslednjoj, šestoj zoni su industrijska, skladišna i servisna područja i transportni terminali bez stambenih zgrada. Za nju važi pravilo da na njenim granicama buka ne sme da prelaziti granične vrednosti susednih zona.

"Dozvoljena vrednost buke ne može biti ista u privrednoj ili zoni za odmor ili u krugu bolnice. Zone su sada jasno određene, unete u kartu i inspektor kada izađe na lice mesta imaće jasnu vrednost za tu zonu i znaće da li su ti parametri prekršeni", objašnjava Vilotijevićeva. 

A novi zakon koji bi trebalo da reši problem zvučnog zagađenja Beograda dao je veća ovlašćenja komunalnoj miliciji.

Rigorozne kontrole počele su krajem oktobra, a jedan od prvih lokala koji je "pao" bio je objekat "Bluz i pivo" u Cetinjskoj gde je po nalogu inspekcije, nakon merenja buke, zabranjeno emitovanje muzike. Doneto je rešenje o zabrani korišćenja muzičkih uređaja i opreme u zatvorenom delu objekta posle 22 sata, i to sve dok se ne sprovedu nova akustična merenja i dostave izveštaji. Zahtevano je i pokretanje prekršajnog postupka.

"Novi zakon omogućava da komunalni milicionari izmere buku meračima na licu mesta, da naplaćuju kazne ili zatvore objekat za koji se ustanovi da je izvor nepropisne buke. Ovaj zakon će omogućiti rad ugostiteljskim objektima, ali će i zaštititi građane koji su nemali broj godina trpeli teror. Zato smo i stali na stranu građana", naveo je Vesić.

Novi zakon se, kaže on, ne odnosi samo na sprovođenje mera protiv ugostiteljskih objekata, već će po njegovom slovu moći da budu kažnjeni i nadležni u industrijskim objektima.

"Na primer, i nadležni koji upravljaju putevima mogu da budu kažnjeni po novom zakonu ako neki auto-put ne bude imao sprovedene mere zaštite od buke", podsetio je zamenik gradonačelnika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Sanja

24.12.2021 12:32

Nadam se da ce uskoro biti regulisano i drzanje kucnih ljubimaca u stanovima kao i obavezno ciscenje otpada iza ljubimaca.