Doktor Stojanović otkriva: Vitamin D ustvari nije vitamin, evo šta on predstavlja u našem organizmu
RTS

Savetuje se da se vitamin D uzima od jeseni do proleća, kada manje vremena provodimo na suncu, a da se za dnevne doze treba konsultovati sa lekarom.

Iako je u prvo vreme vitamin De smatran vitaminom, on je, ispostavilo se, mnogo više od toga.

- Po otkriću vitamina D pre nekih 100 godina on je dobio tu odrednicu koja je prilično pogrešna. On ne predstavlja vitamin iz nekoliko razloga, vitamini su supstance koje mi moramo da unosimo i bez kojih naš organizam ne može da opstane, a sam ne može da ih proizvede, a sa druge strane vitamin D je supstanca koja se proizvodi u našem organizmu, u koži, i potom ima brojna udaljena mesta delovanja i po tome ima tipične odlike jednog hormona - kaže doc. dr Marko Stojanović iz Klinike za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije.

Doktor kaže da njegov nedostatak i te kako utiče na naš organizam i da kod beba njegov nedostatak može da izazove rahitis.

- Danas literatura povezuje vitamin D3 sa mnogim drugim oboljenjima kao što su, recimo, hronične nezarazne bolesti, tu se prvenstveno misli na astmu, na dijabetes melitus, negde ćete naći istraživanja da povezuju sa različitim vrstama karcionoma i sa različitim poremećajima u globalno imunskom sistem. Ukoliko imamo nedostatak ili kalcijuma ili vitamina De3 tokom životnog perioda, onda je veća verovatnoća da ćemo u starosti imati mogućnost pojave osteoporoze, naročito kod žena - ističe dr Marina Đelić sa Medicinskog fakulteta.

Simptomi koji bi mogli da nas upozore na nedostatak D vitamina – malaksalost, zamor, glavobolje, bol u kostima, mišićima, sklonost ka infekcijama, slični su simptomima koji se vezuju za mnoga druga stanja, pa pacijenti i ne pomišljaju na problem sa deficitom vitamina.

Kada se uradi analiza, veoma je važno se rezultat odnese kod doktora, koji će nam onda odrediti da li i koju dozu vitamina D treba da pijemo.

Vitamin D posebno je postao popularan od kada korona vlada svetom i uvršten je na spisak lekova koji je daju onima koji imaju sve forme ove bolesti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading