SPREMITE SE ZA JOŠ JEDNU LEDENU NOĆ: Đorđe Đurić: Od sutra skače temperatura, evo kakvo će biti vreme za Novu godinu
Alo/ Ilustracija

Prave zimske temperature obeležile su sredinu ove sedmice u ranim jutarnjim satima, u većem delu Srbije jutros je bilo od -10 do -2°C, na Kopaoniku je -16°C, a u Sjenici čak -20 stepeni, a prema rečima meteorologa Đorđa Đurića "trenutna prognoza predviđa u novogodišnjoj noći temperature u gradovima za koji stepen ispod 0, a na planinama u jačem minusu".

- Zahvaljujući uticaju toplotnog ostrva, koje se dešava pri mirnim i stabilnim vremenskim uslovima, centar Beograda kao velika urbana i industrijska sredina bio je jutros 22. decembra najtopliji sa -2 stepena. Maksimalne temperature preći će danas u plus i kretaće se od 1 do 4 stepena. U prilog visokom vazdušnom pritisku, niskim temperaturama i vremenu bez vetra, išlo je i veoma izraženo zagađenje vazduha širom Srbije – kaže Đorđe Đurić.

Meteorolog poručuje da nas očekuje još jedna ledena noć između srede i četvrtka, uz temperature od -12 do -4, na Pešteru do -15, a u četvrtak tokom dana počinje otopljenje sa zapada.

- Ako je za utehu i koliko je inače klima blaža na našem području, govore i podaci da je danas na severu Švedske -35, a u Moskvi -21 stepen Celzijusa. Iako je prva asocijacija na Moskvu polarne temperature, to i nije baš tako, jer Moskva zahvaljujući blizini Atlantika, iako je on udaljen čak 2000 km, ima veoma blage zime u odnosu na Sibir i krajnji severoistok Rusije gde su prosečne temperature zimi i do -60°C, dok je u Moskvi prosečna maksimalna temperatura u decembru -2°C, dok je tokom januara oko -4°C – kaže Đurić.

Moskva i severnija područja poslednjih godina beleže mnogo veći rast srednjih temperatura u odnosu na području na nižim geografskim širinama, pa su tako zime već u ovom periodu za nekoliko stepeni toplije u proseku u odnosu na pre 20-30 godina.

Prognoza za vikend

Slična situacija je i u Srbiji i u mnogim drugim predelima sveta i to zahvaljujući konstantnom porastu globalne temperature od kraja sedamdesetih godina 20. veka.

- Od petka u svim predelima Srbije biće osetno toplije i umereno do pretežno oblačno. U petak suvo, u subotu kiša na severu Srbije, u nedelju ponegde i u ostalim predelima, a početkom sledeće sedmice kišovito, ali veoma toplo u svim predelima – kaže Đorđe Đurić.

SPREMITE SE ZA JOŠ JEDNU LEDENU NOĆ: Đorđe Đurić: Od sutra skače temperatura, evo kakvo će biti vreme za Novu godinu

Video isečak/TV Pink

 

Iako su pljuskovi sa grmljavinom veoma retka pojava u zimskom delu godine, usled očekivane sinoptičke situacije biće mogući ponegde.

Maksimalna temperatura već u petak i do 17°C, u Beogradu do 15°C, samo se u Negotinskoj Krajini i na jugu očekuje hladnije. Duvaće i pojačan jugozapadni vetar i biće fenskog efekta. Nakon današnjeg veoma zagađenog vazduha, od petka do kraja ove godine zahvaljujući sinoptičkoj situaciji imaćemo i više nego dobar kvalitet vazduha.

- Kako se i na planinama preko 1000 metara očekuju kiša i temperature od preko 10°C, sneg bi se na ovim visinama naglo topio. Kada je reč o Kopaoniku, trenutna visina snežnog pokrivača je 93 cm, ali i pored naglog otapanja od petka do sredine sledeće sedmice, ostaće i više nego dovoljno snega, a nove količine snega očekuju se već od 29. decembra. Ipak, do tada jak južni vetar i toplije vreme neće ići na ruku skijašima, ali bi do novog snega zasigurno ostalo oko pola metra snega, zahvaljujući obilnim količinama snega tokom većeg dela decembra – kaže meteorolog.

Prognoza do kraja meseca

S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za kraj decembra u Srbiji od 1 do 5°C, od petka, pa sve do sredine sledeće sedmice temperature u Srbiji biće za 10 do 15 stepeni više od proseka za kraj decembra.

SPREMITE SE ZA JOŠ JEDNU LEDENU NOĆ: Đorđe Đurić: Od sutra skače temperatura, evo kakvo će biti vreme za Novu godinu

Alo/ Ilustracija

 

Sredinom sledeće sedmice u Jadranskom moru formirao bi se ciklon, koji bi našem području i dalje donosio kišu i veoma toplu vazdušnu masu sa juga i sa Mediterana, a u košavskom području duvao bi jak jugoistočni vetar.

Ipak, kako se u sredu, 29. decembra očekuje njegovo premeštanje preko našeg područja dalje na istok, Srbija bi se našla u hladnom sektoru ciklona, temperature bi opale za oko 10 stepeni, a kiša bi i u nižim predelima prešla u susnežicu i sneg, ali bi sneg bio prolaznog karaktera.

- Prema trenutnim prognozama, u novogodišnjoj noći temperature u gradovima bile bi koji stepen ispod 0°C, na planinama u jačem minusu. Za sada bi bilo suvo – zaključuje Đurić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading