DOBRA I LOŠA VEST Nove mere za Novu godinu, ali ima i jedna pozitivna stvar
Alo

- Sigurno neće biti nijednog epidemiologa, bar u Kriznom štabu, koji će podržati takve događaje. Ili ćemo raditi proaktivno, što je efikasnije, ili ćemo čekati kad krene porast pa onda preduzimati mere - naglasio je Kon.

DOBRA I LOŠA VEST Nove mere za Novu godinu, ali ima i jedna pozitivna stvar

Alo

 

Prema njegovim rečima, doček je okidač za prenošenje virusa.

Ovu tvrdnju on je potkrepio rezultatima istraživanja koja su pokazala da četvoro od desetoro zaraženih koronavirusom nema nikakve simptome. Najviše asimptomatskih slučajeva je među trudnicama i mladima.

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, naglašava da nije isključena mogućnost da će biti novih epidemioloških mera za Novu godinu.

Alo

 

- Imam poverenja u naše ljude i nadam se da će se i slave i Nova godina i svi praznici organizovati skromnije. Sva predviđanja svetskih organizacija i naučnika navode da će 2022. oslabiti potencijal koronavirusa. Verovatno se za Novu godinu neće uvoditi nove mere, ali ne isključujem da to može da se desi - kaže Đerlek, i dodaje:

DOBRA I LOŠA VEST Nove mere za Novu godinu, ali ima i jedna pozitivna stvar

Alo

 

- Očekujem da će druga polovina januara biti period s više novozaraženih. Kao neurolog mogu da kažem da je pandemija ozbiljno uticala na mentalno zdravlje, ali slavlja su zaista veliki epidemiološki rizik - rekao je Đerlek.

Važenje EU sertifikata o vakcinaciji ograničeno na 9 meseci

Evropska komisija usvojila je pravilo kojim se period važenja sertifikata o vakcinaciji ograničava na devet meseci odnosno 270 dana od pune vakcinacije.

Istovremeno, usvojena su i pravila o koordiniranju sertifikata kako bi se jasno razlikovali dokazi o primljenoj primarnoj vakcinaciji od onih koji se odnose na buster doze.

Crna Gora ublažava, Austrija i Britanija pooštravaju

Crna Gora je ublažila epidemiološke mere, pa se danas ukida zabrana održavanja veselja, svadbi, rođendana i drugih proslava u zatvorenim prostorima, lokali će do 3. januara raditi i nakon ponoći, a ograničenja rada ugostiteljskih objekata neće biti ni za katolički ni za pravoslavni Božić. Ipak, organizovanog dočeka Nove godine na otvorenom u Crnoj Gori neće biti. Predsednik Austrije Aleksander van der Belen upozorava da se soj omikron nalazi pred vratima Austrije i da će izazvati snažan peti talas. On je savetovao građanima, da se što pre vakcinišu buster dozom. Zbog brzog širenja omikrona gradonačelnik Londona Sadik Kan je otkazao planirani doček Nove godine na Trafalgar skveru. Kako je naveo, želi da spreči kolabiranje zdravstvenog sistema.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Vuk

22.12.2021 11:56

Ko god se ne pridržava mera i nije vakcinisan, USKRATITI MU SVE MOGUĆE LEČENJE O DRŽAVNOM TROŠKU, tj trošku poreskih obveznika, jer TAKVI SU SAMO PRENOSIOCI ZARAZE, POKUŠAJ *UBISTVA*!!!