MINISTARKA MAJA POPOVIĆ OBIŠLA JE PRIVREDNI SUD U BEOGRADU Fasada ove zgrade je nedavno renovirana
Alo

 

 

Ministarka pravde Maja Popović obišla je danas sa saradnicima zgradu Privrednog suda u Beogradu u Masarikovoj ulici, iz polovine 19. veka, čija je fasada nedavno renovirana u saradnji ministarstva i Grada Beograda.

Ona je tom prilikom zahvalila zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću što je, kako je navela, prepoznao značaj i pomogao renoviranje fasade ovog objekta, koji je prema njenim rečima, biser naše arhitekture i naša kulturna baština.

"Ministarstvo pravde nije u mogućnosti da postigne sve jer radi trenutno na renoviranju više od 10 objekata, na velikim građevinama, kao što je upravo završena Palate pravde u Kragujevcu, a radimo i dalje objekte u Kruševcu, Nišu...", navela je Popović.


Ona je najavila da će se nastaviti rekonstrukcija zgrade Privrednog suda uz poštovanje svih propisa za zaštitu spomenika kulture.

"Uradićemo unutrašnju stolariju, podove, sanitarne čvorove i srediti ovaj objekat da bude na zadovoljstvo svih građana i zaposlenih u sudu", navela je ministarka.

Zamenik gradonačlenika Beograda rekao je da je grad finansirao renoviranje fasade zgrade Privrednog suda i javnu rasvetu, dok je Ministarstvo pravde finansiralo stolariju.

"Ovo je dokaz da možemo da radimo zajedno da se poboljšaju uslovi zaposlenih u pravosuđu. Ljudi koji rade u pravosuđu su Beograđanke i Beograđani, i bez obzira što nadležnost nije gradska, oni obavljaju posao za građane, stranke koji su takođe uglavnom iz Beograda. Kad možemo, imamo obavezu da pomognemo da se obnove i sudovi", naglasio je Vesić.

Prema njegovim rečima, Grad je uložio u renoviranje 82 miliona dinara za obnovu fasade i oko 25 miliona dinara u rasvetu što je preko 900.000 evra.

"Nastavićemo i dalje da pomažemo obnovu sudova. Sada smo u projektu u vezi sa Prekršajnim sudom u Beogradu kome treba da obezbedimo prostor za izvršenja", rekao je Vesić i poručio da "obnovom pravosudnih zgrada naš grad činimo lepšim".

Predsednik privrednog suda u Beogradu Jovan Jovanović istakao je da je ovo jedisntvena prilika u kojoj lokalna samouprava pomaže rekonstrukciji i izgradnji pravosudnih institucija.

"Ministarstvo pravde je nosilac svega toga, ali ima puno pravosudnih zgrada koje su u lošem stanju i ne može sve da se finansira iz rebubličkog budžeta. Lokalna samouprava je dala značajna sredstva za sređivanje ove zgrade koja je iz polovine 19. veka", napomenuo je Jovanović.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković ukazala je da je taj Zavod bio nosilac svih segmenata sanacije i restauracije fasada i krova Privrednog suda od izrade projektne dokumentacije, pribavljanja neophodnih dozvola, vršenja konzervativnog nadzora do izvođenja radova.

Rekostrukcija je obavljena u periodu od 1. februara, zaključno sa 31. novembrom ove godine.

Renovirano je 50.000 kvadratnih metara ulične i dvorišne fasade, izvučeno je 950 metara i restaurirano 4.245 metara prevučene plastike, urađeno je 75 novih elemenata i restaurirano 1.110 dekorativne plastike, svih 226 drzvenih i PVC prozora....

Ova zgrada u kojoj se sada nalazi Prvredni sud sagrađena je u prvoj polovini 19. veka, a od 1880. godine u njoj se nalazilo ministarstvo građevine.

Ovom događaju prisustvovala je i predsednica Privrednog apelacionog suda Jasminka Obućina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading