DANAS SE SLAVI PREPODOBNI SAVA OSVEĆEN Običaji kažu da večeras zbog Svetog Nikole valja uraditi jedno
Printscreen

Prepodobni Sava Osvećeni rođen je u selu Mutalask u Kapadokijskoj oblasti. U osmoj godini napustio dom i zamonašio se.

Posle 10 godina prešao je u Palestinske manastire, i tu se najduže zadržao u porodici svetog Jevtimija Velikog i Teoktista. Prozorljivi Jevtimije proreče za njega, da će biti slavan monah i nastavnik monasima, i da će osnovati lavru veću od svih lavri toga vremena.

Po smrti svetog Jevtimija udalji se Sava u pustinju, gde mu se u jednoj pešteri ukazao anđeo. Posle toga, kada on posta savršen monah, počeše se sakupljati oko njega mnogi pobornici duhovnog života.

Ubrzo ih se skupi tako veliki broj, da je Sava morao zidati i crkvu. Dođoše mu i neki Jermeni, kojima on odredi pešteru, gde će služiti na jermenskom jeziku. Kada mu otac umre, dođe mu njegova ostarela majka Sofija, koju on zamonaši.

Mnoge napasti pretrpe ovaj sveti otac od bliskih ljudi, od jeretika i od demona. Ali ih je on sve pobedio i to: bliske ljude blagošću i popustljivošću, jeretike nepokolebljivim pravoslavnim propovedanjem, a demone krsnim znakom i prizivanjem Boga u pomoć.

Naročito je veliku borbu imao sa demonima na gori Kastelu, gde je osnovao drugi svoj manastir. Sava je osnovao sedam manastira. On i Teodosije Veliki, njegov sused, smatrani su najvećim stubovima pravoslavlja na Istoku.

Sava se upokojio 532. godine u devedeset četvrtoj godini života.

Između mnogih drugih čudotvornih i dobrih dela neka bude spomenuto samo to, da je on prvi uredio čin bogosluženja po manastirima, poznat pod imenom čina Jerusalimske crkve.

Pravoslavna crkva slavi ovog svetitelja 18. decembra po Gregorijanskom kalendaru, odnosno 5. decembra po Julijanskom. Slavi se kao krsna slava.

Današnjem danu se ipak najviše raduju deca, jer večeras sveti Nikola na belom konju obilazi svu decu i deli im poklone, svakome prema zaslugama. Poklon se stavlja u dečije cipele, koje se zbog toga večeras ostavljaju na prozoru. Veruje se da će svako žensko dete rođeno na ovaj dan imati veoma srećan brak.

Komentari (0)

Loading