OBIČAJI ZA SVETU VARVARU Tradicija nalaže da se skuva jedno jelo, ne smete odmah da ga jedete!
Printscreen

Sveta Varvara se slavi, po crkvenom kalendaru, 17. decembra, a ovo je jedan od praznika kojima se vernici pripremaju za doček Božića.

Za ovu mučenicu iz doba rimskog cara Maksimilijana, veruje se da je odbila da se odrekne hrišćanstva i zato ima čast da često prati i samu Bogorodicu.

Na njen praznik je običaj da se kuva varica, posno jelo od žitarica i pasulja. Na 1 kg pšenice odmeri se po 250 gr kukuruza i pasulja, kao i 200 gr ječma. Zrna treba potopiti preko noći, pa sutradan odliti vodu, naliti čistu da sve ogrezne i kuvati na tihoj vatri.

Neka šerpa bude poklopljena, a valja paziti da se zrna ne raspadnu. Kad su kuvana, posoliti i ostaviti do sutradan na hladnom.

Varica se, po tradiciji, jede tek sutradan, na praznik prepodobnog Save osvećenog. Zato je zovu i "savica".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading