OD RUSA DOBIJAMO UBICE SVIH KANCERA Potpisana dva važna sporazuma
Alo

 

Zahvaljujući njima, nepogrešivo se dijagnostikuju sve bolesne ćelije, te se radioterapija usmerava samo ka njima, bez oštećenja zdravog tkiva, što nije moguće kod klasičnog zračenja (uključujući i gama i iks nož i hemioterapiju).

Na ovom projektu, kako saznaje Alo!, u Vladi Srbije radi se punom parom, naročito otkako su pre nekoliko dana u Moskvi potpisana dva sporazuma. Prvi o izgradnji centra za nuklearne tehnologije, drugi o osnivanju zajedničkog preduzeća koje će realizovati ovaj projekat u Srbiji.

VENSKIM PUTEM

Stručni izrazi, naravno, običnim ljudima ne znače mnogo. Međutim, kako su za naš list naglasili stručnjaci iz ove oblasti s kojima smo razgovarali, reč je o projektu koji bi mogao da spase na hiljade života. O tome je govorio i Aleksej Lihačev, prvi čovek ruske državne korporacije „Rosatom“, koja će nam transferisati znanje i biti partner u gradnji centra:

- Biće primenjene inovacione ruske nuklearne tehnologije. Radiofarmaceutski kompleks i centar za nuklearnu medicinu za građane Srbije učiniće pristupačnom visokotehnološku medicinsku pomoć, usmerenu pre svega na rešavanje problema u borbi s onkološkim bolestima.

Konkretno, kako nam je objasnio jedan od srpskih lekara, dobrih poznavalaca nuklearne medicine, suština lečenja onkoloških bolesnika na ovaj način je u ciljanju bolesnih ćelija i čuvanju zdravih.

OD RUSA DOBIJAMO UBICE SVIH KANCERA Potpisana dva važna sporazuma

Alo

 

 

- Lečenje počinje ubrizgavanjem radiofarmaka u telo venskim putem. Oni nepogrešivo prepoznaju i obeležavaju bolesne ćelije tako što se vežu za njih. Te ćelije potom ciljano uništavamo doziranom radioterapijom, čuvajući zdravo tkivo - precizira naš sagovornik, koji je molio da mu ne pominjemo ime jer nema zvaničnu dozvolu svoje zdravstvene ustanove i Ministarstva zdravlja da govori za novine.

Prema rečima dr Danice Grujičić, direktorke Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, značaj nuklearne energije u medicini postaje sve veći, počevši od dijagnostike preko terapije do onoga što će se razvijati u budućnosti.

OD RUSA DOBIJAMO UBICE SVIH KANCERA Potpisana dva važna sporazuma

Alo

 

 

- Nuklearna medicina predstavlja poseban vid specijalizacije. Zahvaljujući lekovima koji su obeleženi posebnim supstancama i materijama, a koji se ubrizgavaju u krvne sudove pacijenta, možete tačno da vidite gde se odvijaju određeni patološki procesi - objasnila je doktorka Grujičić.

RASPISAN TENDER

Inače, samo nekoliko dana nakon potpisivanja dva sporazuma u Moskvi, kabinet ministra za inovacione tehnologije Nenada Popovića raspisao je tender za izradu studije o nuklearnoj medicini i proizvodnji i prometu radiofarmaka u Srbiji. Tom studijom, kako se navodi, potrebno je obuhvatiti mogućnosti proizvodnje i upotrebe radionuklida u nuklearnoj medicini u Srbiji, pregled raspoložive opreme i kadrova, mogućnosti plasmana proizvedenih radionuklida van teritorije zemlje i ekonomsku analizu celokupne investicije.

Kako je posle potpisivanja najavio Popović, na osnovu navedenih sporazuma, tokom naredne tri godine, u Srbiji je planirana izgradnja centra za nuklearnu medicinu na bazi ciklotronskog kompleksa i objekata za proizvodnju radiofarmaceutskih lekova.

Lovci na bolesne ćelije

Radiofarmaci su preparati koji sadrže jedinjenja ili biološke elemente obeležene radionuklidima (atomi hemijskog elementa s nestabilnoim jezgrima koji emituju višak energije iz jezgra). Pacijentima se radiofarmak uglavnom daje venskim putem, a nakon ubrizgavanja ovi preparati detektuju maligne ćelije u telu i vežu se za njih, što omogućava radioterapiju koja cilja samo bolesno tkivo, dok su zdrave ćelije pošteđene, što nije moguće kod klasičnog zračenja ili hemioterapije.

Gde se najviše koristi nuklearna medicina

 

- tumori štitne žlezde

- neuroendokrini tumori

- rak kostiju

- tumori koštane srži

- dijagnostika najrazličitijih vrsta tumora

- denzitometrija

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading