Saobraćajna policija
Foto: Alo/Alo!/M. Š.

Mobilni telefoni su jedan od krivaca sve većeg broja saobraćajnih nezgoda, jer vozač gubi koncentraciju i pažnju i time rizikuje i svoju i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju. Mnogi su se već uveštili u tome kako da sakriju telefon od policajaca, prilikom zaustavljanja. 

S druge strane, i policajci imaju razne trikove kojima se služe kako bi utvrdili ovaj prekršaj.

PROSJAK NA UGLU

Kada vam naredni put prosjak bude prilazio vozilu, bolje ostavite mobilni, barem ako živite u Kanadi. U ovoj zemlji se policajci maskiraju u prosjake ne bi li se približili vozačima. On u se oblače u karakterističnu odeću i drže i drže kartone sa natpisima i vrebaju na uglovima najprometnijih ulica u gradovima. Na ovaj način uspeju da uruče veliki broj kazni tokom dana.

POSMATRANJE SA NADVOŽNJAKA

Za hvatanje vozača koji pišu poruke ključna je vidljivost, te je nadvožnjak savršen za posmatranje. To funkcioniše na način da posmatrač stoji na području odakle jasno može da vidi vozila koja sporije prolaze ispod. Ukrštanja, stop znakovi i semafori su pritom vrlo korisni. Kada policijski službenik primeti kršenje zakona, on radio vezom obaveštava ekipu službenika na ulici dajući im jasan opis vozila, uključujući i boju automobila, boju telefona, pa čak i kojom rukom ga vozač drži.

KAMIONDŽIJA IZ SUSEDNE TRAKE

Povišeni terenci i kamioni omogućavaju policajcima da iz ptičje perspektive detektuju šta radi vozač automobila sa rukama. U slučaju da im se učini da piše poruke, zaustavljaju ga i pišu mu kaznu. Pre nekoliko godina, njujorški guverner Endru Kuomo je potrošio milion dolara kako bi modifikovao policijske vozila da budu viši od drugih auta. On je pored toga podigao i kazne povezane sa pisanjem tekstualnih poruka u vožnji. Prvi put se prestupnik kažnjava kaznom u iznosu od 50 do 150 dolara, uz još pet negativnih bodova.

LIČNI PODACI I DETEKTOR SMS PORUKA

U slučaju da policija posumnja da je pisanje tekstualne poruke dovelo do nesreće u kojoj se učestvovali, ona će od mobilnog operatera zatražiti spisak vaše komunikacije zajedno sa vremenom kada ste slali i primali poruke, sa kim ste, kada i koliko razgovarali i slično.

Takođe, radi se na tome da policija dobije novi alat  za otkrivanje vozača koji ne mogu ostaviti svoje telefone za vreme vožnje. Firma iz Virginije po imenu "ComSonics" razvija uređaj nalik na radar-pištolj koji služi za otkrivanje radio frekvencija koje se emitiraju iz vozila kada neko koristi mobilni. Iako je ovaj uređaj i dalje u fazi razvoja, strulnjaci se nadaju da će moći da razlikuje pisanje poruka i telefonske pozive.

Kako navodi AMSS, u Srbiji je za korišćenje mobilnog telefona tokom vožnje propisana kazna od 10.000 dinara

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading