NAJNOVIJA PROGNOZA ZA SRBIJU Direktor RHMZ otkrio kada će stati sneg i gde će se najduže zadržati
Tanjug

Sneg, koji je počeo da pada tokom noći, zabeleo je i niže predele, a očekuje se fomiranje snežnog prekirvača debljine i do 50 centimetara. Najviše snega je, pak, u zapadnim i centralnim krajevima i na području Homoljskih i Kučajskih planina, upozorava RHMZ.

Najintezivnije padavine nas očekuju upravo danas tokom celog dana, zbog čega je i izdat narandžasti i crveni meteo alarm, odnosno najviši stepen upozorenja.

NAJNOVIJA PROGNOZA ZA SRBIJU Direktor RHMZ otkrio kada će stati sneg i gde će se najduže zadržati

Tanjug

 

Ovakve vremenske prilike izazvale su pravi kolaps na mnogim gradskim i međugradskim saobraćajnicama.

Nakon višesatnog vejanja, snegu se i dalje raduju samo najmlađi, koji uživaju u grudvanju i sankanju. Odrasli, sa druge strane, već se pitaju kada će prestati da veje.

Kako je rekao prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda, slabljenje snega očekuje se u toku noći između nedelje i ponedeljka.

- Sutra se očekuje oblačno vreme, povremeno sa snegom koji će biti mnogo slabijeg intenziteta, uz manje povećanje visine snežnog pokrivača. Jedino na području Vojvodine doći će do delimičnog razvedravanja - naveo je prof. dr Nikolić.

U utorak i sredu, kako navodi, neće biti padavina.

- Očekuje se slab jutarnji mraz, a dnevna temperatura biće oko i malo iznad 0 stepeni. U četvrtak u čitavoj Zemlji očekuje se prolazno naoblačenje sa severa, uz mešovite padavine, kišu i sneg, u nižim predelima. Padavine će biti uglavnom slabog intenziteta - ističe on.

Kakvo nas vreme čeka iduće nedelje

Prema najavama, od petka do kraja sedmice, odnosno 19. decembra, na području Vojvodine i Beograda prognozira se uglavnom suvo, a u brdsko-planinskim predelima povremeno se očekuje provejavanje slabog snega.

Podsećamo, sneg je danas izazvao velike probleme širom Srbije. Vejavica je uzrokovala probleme na brojnim putevima, otežan je saobraćaj, a negde i obustavljen za teretna vozila.

Velike količine padavina dovele su i do problema sa strujom.

Prognoza Slobodana Sovilja

- Otežan je saobraćaj jer sneg pada umerenim i jakim intezitetom u većem delu centralne i zapadne Srbije, kao i u delovima Vojvodine. Sneg ne pada na krajnjem jugoistoku Srbije, u delovima Timočke Krajine gde čak ima i sunca, takođe i na krajnjem severu Vojvodine, gde pada kiša zbog više temperature, ali će kiša i tamo preći u sneg - ispričao je Sovilj za K1 televiziju.

Najintezivnije padavine nas očekuju upravo danas tokom celog dana, zbog toga je RHMZ izdaonarandžasti i crveni meteo alarm, odnosno najviši stepen upozorenja.

- Danas očekujemo u nižim predelima između 15 i 25c m novog snežnog pokrivača, dok će u planinskim predelima pasti i do 50cm snega.Duvaće jak i olujni severozapadni vetar koji će da stvara snežne nanose i time dodatno otežavati saobraćaj – rekao je Sovilj za K1 - Padavine će oslabiti polako tokom večeri ali neće nesati. Sutra će se zadržati padavine ali slabijeg inteziteta i sa manjom količinom, tako da će putari imati vremena da raščiste puteve.

Do kada ćemo uživati u snegu u Beogradu?

- U ponedeljak sneg nastavlja da pada, a u utorak i sredu će biti suvo, međutim u jutarnjim satima očekujemo slab mraz, tako da će ovaj snežni pokrivač postepeno i manje da se topi. U četvrtak očekujemo prolazno naoblačenje koje će u toku popodneva usloviti i kišu i sneg, tako da će ovaj snežni pokrivač i da se zadrži nakon četvrtka - rekao je Sovilj, meteorolog RHMZ-a.

NAJNOVIJA PROGNOZA ZA SRBIJU Direktor RHMZ otkrio kada će stati sneg i gde će se najduže zadržati

Tanjug

 

On je najavio da će jutarnji mrazevi ostati aktuelni i u petak, kao i za dane vikenda, što znači da će se snežni pokrivač zadržati cele sledeće nedelje. Temperatura će biti između 0 i 4 stepena.

- Neće biti izraženog toplog talasa ili nagli porast temperature koja bi prešla 10 stepeni. Temperature će biti zimske, bez velikih minusa do kraja godine - rekao je i dodao:

- Zima će biti prosečna tokom januara i februara, biće ledenih dana, sa srednjom temperaturom vazduha između 0 i 3 stepena, ne očekujemo jake mrazeve, međutim ukoliko dođe do izmene iznećemo upozorenja - ispričao je meteorolog RHMZ-a.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading