MESEČNA VREMENSKA PROGNOZA Vreme je za zimske čarape: Spremite klisko i sanke
EPA/ERDEM SAHIN

 

Prema prognozama našeg cenjenog stručnjaka za vreme, meteorologa, Marka Čubrila na području Srbije mogu se očekivati padavine i prava zima.

"Danas kreće pogoršanje sa padavinama, sutra sneg i u nizijama, ponegde i obilan, posebno nad  istočnim i središnjim delom regiona.

Od utorka do narednog petka suvo i hladno uz mrazeve i pojavu magle.

U periodu oko 18.12. čeka nas malo toplije vreme uz prolazne padavine, dok je posle 22.12. moguće jače zahlađenje.

U toku noći nad Tirenskim morem je došlo do formiranja jakog ciklona koji širi svoj uticaj preko regiona donoseći naoblačenje sa kišom.

Manje padavina ima nad zapadom regiona i tamo tek ponegde ima slabe kiše ili snega.

 Najava

Od večeras do ponedeljka ujutro nad većim delom Srbije (osim severozapada i zapada Vojvodine), treba očekivati umeren, povremeno jak sneg uz jak severozapadni vetar, formiranje snežnog pokrivača i u nizijama, pojavu snežnih smetova, nanosa, snežne vejavice i mećave na planinama. 

Vetar nad većim delom regiona severoistočni u postepenom pojačanju, dok će nad istokom regiona i u Banatu biti jak istočni ili jugoistočni. Krajem dana nad većim delom Srbije prestanak padavina.

Sneg u Srbiji

Vreme je za čarape za sneg

Sa izmeštanjem ciklona ka Bugarskoj u toku noći ka nedelji visinsko strujanje će uslovii nove padavine koje će zahvatiti gotovo celu Srbiju, osim severozapada i zapada Vojvodine.

Sa izmeštanjem ciklona nad Bugarsku ka regionu će uslediti prodor još hladnijeg vazduha tako da će te nove padavine gotovo svude biti u obliku snega, dok bi još samo na istoku Srbije u početku mogle biti u obliku kiše.

Osim padavina počeće i jak ,a na severu regiona ponegde i vrlo jak severozapadni vetar koji će usloviti snežnu vejavicu u nižim i snežnu mećavu u višim predelima.

Dnevni maksimum od -1 ponegde nad Vojvodinom do oko +4 na krajnjem zapadu i istoku regiona.

U toku noći ka ponedeljku i u ponedeljak pre podne sneg bi trebao prestati.

Mesečna vremenska prognoza

U koliko se predviđanja većine numerčkih modela ostvare veći deo Srbije,osim severozapda i zapada Bačke bi akumulirao od 7cm do 18cm snega, ponegde i preko 20cm, dok bi planine središnje, istočne i jugoistočne Srbije mogle akumulirati i preko 30cm novog snega.

Zapadni deo regiona ovog puta bez značajnog snega jer će centar ciklona biti predaleko na istok.

Početkom sledeće nedelje jačanje anticiklona uz stabilizaciju atmosfere i pojavu jutarnje magle koja će se ponegde i to posebno nad snegom pokrivenim predima zadržavati veći deo dana. Vetar će biti slab. Jutarnji minimumi u padu te bi se ujutro mraz kretao od -3 do -8 u nizijama i do oko -13 ponegde na planinama, dok bi dnevni maksimum nad istočnim i središnjim predelima bio od -3 do +1, a na zapadu do oko +4 stepena Celzijusa.

 

 

Oko petka sledeće nedelje malo toplije uz prolazne, slabe, padavine i snežni pokrivač u predelima ispod 600 metara nadmorske visine koji do tada potraje će se otopiti.

Oko 21.12. je moguće jako zahlađenje koje bi nam osim jakog severca i prolaznog snega moglo doneti i prve duboke minuse i tokom dana.

Bonus video

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading