TUŽNE VESTI Preminuo Marko Kovač
Foto: Shutterstock

Pukovnik Kovač, koji je bio komandant taktičke grupe "Foča-Drina", preminuo je na Vojnomedicnskoj akademiji (VMA).

Pukovnik Marko Kovač je umro 8. decembra, a sahrana će biti obavljena sutra u Kragujevcu, na groblju Iline vode, u 14.00 časova.

Danas je u Beogradu obavljen ispraćaj pukovnika Kovača od koga su se oprostili kolege i saborci.

Marko Kovač je rođen 27. marta 1935. godine u selu Mazoče, opština Foča. Završio je srednju podoficirsku školu, Vojnu akademiju, Višu vojnu akademiju i tri visoka kursa - obavještajni, politički i operativji.

U toku građanskog rata u bivšoj SFRJ uspješno je obavljao dužnost pomoćnika komandanta za moral pješadijske divizije do oslobođenja Vukovara 1991. godine, a od juna 1992. do novembra 1993. godine bio je na dužnostikoamndanta Taktičke grupe "Foča-Drina".

Pukovnik Kovač je vojno iskustvo stekao u JNA i u borbenim dejstvima na dva ratišta, te odlikovan sa pet visokih ordena u miru i Ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima Drugog reda u ratu.

U čin pukovnika JNA unapređen je 1986. godine, a 1992. godine je stavljen na rasplaganje Generalštabu Vojske Republike Srpske kao reaktivirani vojni obveznik sa činom pukovnika JNA.

On je naredbom ovog generalštaba 1992. godine postavljen na dužnost komandant Taktičke grupe "Foča", a dalje za komandanta Taktičke grupe "Foča-Drina" sa pretpotčinjavanjem Čajničke brigade.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading