BEZ MILOSTI Na slavu samo  sa propusnicom!
Foto: Shutterstock

 

 

Aleksandar Ž. (54) živi u beogradskom naselju Cerak i slavi Svetog Nikolu. Prošle godine nije zvao goste, za trpezom su bili samo on, supruga i dvoje dece. Za deset dana, međutim, naš sagovornik, koji je molio da mu ne pominjemo puno ime, očekuje najmanje 15-20 gostiju na slavi. Uz jedan uslov: ko god dođe, mora da ima kovid propusnicu.

Kako nam priča Aleksandar, izuzetaka neće biti.

- Moj venčani kum Nikola propustiće slavu. On nije želeo da se vakciniše, a ja antigenske testove ne priznajem, samo PCR. Šalu na stranu, kum me je podržao i sam rekao da neće da dođe jer uvažava moje razloge - kaže Aleksandar.

Na konstataciju da je on stroži i zahtevniji od Kriznog štaba, objašnjava svoje razloge za ovu neobičnu odluku:

- Znate kako, žena je u prvom talasu imala koronu i baš je bilo napeto. Bila je 12 dana u bolnici na kiseoniku, mnogo smo se uplašili. Pre toga smo kovid shvatali kao i svi drugi, pomalo neozbiljno, ali se od tog trenutka sve promenilo. Ovo za slavu, u stvari, njena je ideja, koju sam ja odmah prihvatio.

Saveti epidemiologa ako pravite slavu

- rasporedite goste tako da ne dolaze svi u isto vreme

- ukoliko imate mesta u stanu, obezbedite makar neku distancu među gostima

- ako imate mogućnosti, rasporedite goste u više prostorija

- često provetravajte prostorije

- upozorite goste unapred da ne dolaze ukoliko imaju bilo kakve tegobe ili im neko u porodici / na poslu ima simptome

- pokušajte da izbegnete ljubljenje sa svakim gostom pri dolasku i na rastanku

Kako se ispostavilo, najveći broj pozvanih ima sertifikat.

- Žena i ja smo napravili spisak od 27 ljudi. Nije, naravno, bio plan da svi dođu u isto vreme. Deca su se izjasnila da ove godine neće zvati svoje društvo. Kada smo anketirali potencijalne goste, samo petoro nam je reklo da nemaju kovid propusnice. I od njih petoro, troje je vakcinisano, ali im je od cepljenja prošlo više od sedam meseci. Praktično, ostali su samo kum i kuma - ističe Aleksandar, čija supruga nije želela da govori za novine.

Kako za Alo! kaže prof. dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, poslednjih dana brojevi opadaju, ali mu se ne sviđa broj preminilih koji je i dalje oko 40, a ulazimo u težak period slava i praznika.

- Sad plaćamo cenu nedisciplini mladih koji su zarazili starije ukućane sa slabim imunitetom. U narednih mesec dana veliki su epidemiološki rizici, pre svega zbog slava, koje su već počele, zatim su tu dva Božića, Nova godina, zimska sezona... Neumesno je govoriti treba li slaviti ili ne, ali zamolio bih građane Srbije da proslave slavu s najbližima, kao prošle godine, a svakako se i SZO i mi nadamo da će 2022. biti kraj borbe s koronavirusom. Dakle, biće vremena i prilika za slavlja kao što su nekad bila - navodi Đerlek.

Šta sve sadrži kovid propusnica

Kovid propusnica objedinjuje podatke o vakcinaciji, svim testiranjima i preležanom kovidu 19. Na njoj je i QR kod čijim se očitavanjem prikazuje da li osoba ima zeleni ili crveni status. Zelena boja će se prikazati u sledećim slučajevima:

- ukoliko ste primili dve doze vakcine a da od druge doze nije prošlo više od sedam meseci

- ukoliko ste primili treću dozu

- ako ste radili PCR test i bili negativni a nije prošlo više od 72 sata

- ako ste radili antigenski test i bili negativni a nije prošlo više od 48 sati

- ukoliko ste preležali koronu a nije prošlo više od sedam meseci od trenutka kad ste prvi put bili pozitivni

Važe samo testovi rađeni u državnim laboratorijama.

Kaže da je i sam čuo da ima domaćina koji od svojih gostiju traže kovid propusnice:

- Osetljiva je to tema da bih na takav postupak pozvao građane, ali svakako je to jedan od načina da se zaštite i porodica koja slavi i gosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading