RHMZ IZDAO UPOZORENJE Očekuju se orkanski udari u ovim delovima Srbije
Alo/ Ilustracija

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje zbog jakog vetra koji će danas duvati posebno u Banatu.

- Pre podne će u košavskom području duvati jak, na jugu Banata i olujni jugoistočni vetar, koji će povremeno imati orkanske udare sa brzinom oko 25 m/s (oko 90 km/h) - navodi se na sajtu.

Kako dodaju, slabljenje košave se očekuje posle podne.

Za područje Banata izdat je narandžasti meteoalarm, što znači da je vreme opasno.

- Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - objašnjeno je na sajtu RHMZ-a.

JP "Putevi Srbije" apeluje da učesnici u saobraćaju budu posebno oprezni prilikom vožnje i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu zbog jakog vetra.

- Vozačima savetujemo da voze pažljivo, poštuju ograničenja brzine, kao i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu - navode iz "Puteva".

Prognoza Đorđa Đurića za sledeću nedelju

Početkom sledeće sedmice ciklon će biti istočnije od nas, uz njegovo slabljenje, a u Srbiji se očekuje postepena stabilizacija vremena i osetniji porast vazdušnog pritiska.

Ipak, biće i dalje hladno zbog severnog strujanja, u ponedeljak povremeno sa snegom, uz povećanje snežnog pokrivača, dok se na severu očekuje uglavnom suvo. Slab sneg očekuje se još ponegde i u utorak.

Maksimalna temperatura u ponedeljak i utorka od 0 do 2°C, na istoku Srbije do 4°C. Od srede se očekuje jačanje grebena na visini sa jugozapada i stabilizacija vremena, samo još u sredu na jugu i jugoistoku ponegde slab sneg.

Očekuje se manji porast temperatura i one će potom biti oko prosečnih vrednosti za sredinu decembra, uz pojavu jutarnjih mrazeva, ali uz suvo vreme.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading