OD HUMANOG APELA DO SLOMLJENIH SRCA Deci bez roditeljskog staranja zbog obelodanjivanja imena na mrežama napravljen pakao od života, Dečje suze zbog šake lajkova
Alo

Naime, pre nekoliko dana jedna dobronamerna žena tražila je spisak želja dece iz Doma „Moša Pijade“ u Beogradu, odakle su joj iz isto tako dobre namere dali listu koju su deca napravila. Iako je ona bila samo za njene oči, u želji da probudi uspavane humaniste, ona je sve objavila na društvenim mrežama.

- Iako je sve počelo iz najbolje namere, nekoliko nepromišljenih poteza je sada napravilo haos. Deca su izložena, njihova imena su dostupna javnosti, a to nikako ne bi smela da budu. U pitanju su deca predškolsko i školskog uzrasta, oni su sada u panici. Zamislite šta za jednog srednjoškolca znači da ga u školi zadirkuju što mu je jedina želja da ima patike ili za onog čiji drugovi ne znaju da živi u domu da to saznaju - kažu za Alo! iz ove ustanove.

Prema rečima njihovog psihologa, ovoj deci je potrebno mnogo toga, ali poslednje što im može pomoći je izloženost njihovih problema, muka i želja.

- Ako to želite, mališanima možete pomoći svakog dana donošenjem stvari u Ustaničku 19 ili preko pisma namere koje šaljete u našu centralu, kada želite da date veću donaciju. Ovo izlaganje javnosti je za njih loše, jako teško im pada i ne donosi im ništa dobro. Zbog jedne objave koja je krenula da se širi nekontrolisano sada su u problemu i deca i ustanova - kaže psiholog.

Problem je nastao u brzom i nepromišljenom deljenju njihovih imena bez propitivanja da li im se tako može naškoditi. A iza svega stoji veliko pitanje: Da li su svi koji su objavili ove informacije i napravili veliku pometnju odneli nešto ovoj deci? Da li su to učinili ikada u životu i pre nego što je bila Nova godina, pre nego što su se za to dobijali lajkovi, šerovi i novi pratioci?

Iz Doma za decu bez roditelja zahvaljuju svim ljudima dobre volje na želji da pomognu, ali mole da to rade na pravi način. Ne zbog lajkova i pohvala na društvenim mrežama i u medijima, već zbog dobrog dela i da bi nekoga usrećili.

OD HUMANOG APELA DO SLOMLJENIH SRCA Deci bez roditeljskog staranja zbog obelodanjivanja imena na mrežama napravljen pakao od života, Dečje suze zbog šake lajkova

Alo

 

Kako pomoći deci bez roditelja

Ukoliko ste u prilici i želite da donirate, potrebno je da pošaljete pismo namere sa osnovnim podacima o vama ili vašoj firmi, predmetu i količini donacije, cilju i svrsi, okvirnoj vrednosti, načinu realizacije. Nakon dobijanja saglasnosti nadležnog ministarstva, odnosno sekretarijata za socijalnu zaštitu realizovaće se donacija. Za sva pitanja u vezi s procedurom možete se obratiti na telefon 011/2648622, lokal 115 ili lokal 117.

Donacije na račun

Novčane donacije u dinarima možete uplatiti na račun 840-29550845-64 poziv na broj: 97 5200155080174412100 šifra plaćanja: 253 (za pravna lica) ili 153 (za fizička lica)

Primalac: Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine, Zvečanska 7, Beograd, Svrha: Donacija za CZDO

Šta im trenutno najviše treba

Trenutno je deci iz Zvečanske i ostalih ustanova koje su pod njenim patronatom potrebno organizovanje slobodnog vremena dece i mladih (radionice, sportske aktivnosti, izleti, letovanja, zimovanja), dodatne edukacije za srednjoškolce i studente (kursevi računarstva, jezika, vožnje), stipendiranje studenata i srednjoškolaca, opremanje i uređenje prostora, finansijska podrška za pružanje usluga u zajednici.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading