Ministarka Matić posetila Palić i Suboticu
Strahinja Babović

Ministarka Matić je, obraćajući se medijima nakon obilaska Palića i sastanka sa predstavnicima preduzeća Park Palić d.o.o., Grada Subotice i AP Vojvodine, izjavila da je zadovoljna što se danas uverila kako su sve investicije resornog Ministarstva nadležnog, pre svega za turizam, došle u dobre ruke.

„Opravdali ste naše poverenje i činjenicu da je resorno ministarstvo u periodu od 2015., zaključno sa 2021. godinom ukupno opredelilo više od 293 miliona dinara za različite infrastrukturne projekte. Saglasni smo da su 22 miliona dinara koje je Ministarstvo izdvojilo za izgardnju ’Avantura parka’ i parking-prostora na Paliću nedovoljna za jednu takvu turističku destinaciju i za jedno od šest najboljih turističkih mesta prve kategorije u Republici Srbiji. Saglasni smo da su potrebna dodatna ulaganja i verujemo da će već od 2024. godine resorno ministarstvo biti u mogućnosti da pre svega iz budžeta izdvaja značajnija sredstva za sva turistička mesta prve kategorije u Republici Srbiji“, rekla je ministarka Matić.

Dodala je da je danas upoznata i sa dva ključna projekta na Paliću koja bi u narednom periodu trebalo privesti nameni, a to su akva park sa spa centrom i Vikend naselje.

„Resorno ministarstvo će svakako dati svoj, pre svega finansijski doprinos da se zajedno sa lokalnom samoupravom i Pokrajinskom vladom kapitalni projekat izgradnje akva parka privede nameni. Verujem da zajedničkim naporima svih ovih nivoa vlasti možemo doprineti da sledeća turistička sezona na Paliću bude obogaćena radom jednog ovakvog objekta koji će doprineti ne samo skoku broja turista već i mnogo kvalitetnijoj turističkoj ponudu Palića. Postigli smo dogovor i međusobno razumevanje vezano za rešavanje problema nekadašnjeg Vikend naselja. Jedno mesto poput Palića apsolutno ne zaslužuje da takav prostor u onakvom obliku postoji i mi ćemo pružiti svaku moguću pomoć, od pravne pa do finansijske, koja je u ovom konkretnom problemu mnogo manje značajna. Mnogo značajnije je rešiti sve pravne i svojinske probleme koji postoje oko tog Vikend naselja. Ono što je izvesno jeste da nećemo više dozvoliti da to bude ruglo, jer Palić apsolutno zaslužuje reprezentativan izgled na svakom svom metru kvadratnom na kom se prostire“, podvukla je ministarka Tatjana Matić.

Gradonačelnik Stevan Bakić je izrazio zahvalnost Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikaija i ministarki Matić na razumevanju za probleme i zahteve vezane za Palić, kao i na spremnosti i rešenosti da pomognu u njihovom rešavanju.

„Subotica sa Palićem spada među šest destinacija koje u Srbiji imaju status turističkog mesta prve kategorije. Drago mi je što resorno Ministarstvo uvažava tu kategorizaciju i prioritetno podržava projekte koji otvaraju nove mogućnosti turističke ponude Palića. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikaija prošle godine je izdvojilo 12 miliona dinara za izgradnju

‘Avantura parka’, a Grad Subotica je sa dva miliona dinara omogućio da se ‘Avantura park’ sa prvobitne lokacije izmesti u Zoološki vrt na Paliću. Zoološki vrt Palić je zaista najbolje mesto za sadržaje ’Avantura parka“, jer će se time postići veća raznovrsnost i privlačnost njegove turističke ponude, ne narušavajući njegovo okruženje i osnovnu delatnost. Očekujemo da će se uložena sredstva vratiti kroz prihode od turizma. Svakog vikenda je ovde veliki broj gostiju iz cele zemlje, a povećava se i broj stranih turista“, istakao je gradonačelnik Bakić.

On je naveo da je zahvaljujući podršci Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikaija u visini od deset miliona dinara, u ulici Jožefa Hegediša na Paliću izgrađeno 61 novo parking mesto.

„Parking je rađen tako da što manje utiče na zaštićeni prostor Velikog parka. Očekujemo da će se kvalitetna saradnja nastaviti, tim pre što je Palić najbolji primer saradnje republičke, pokrajinske i lokalne vlasti na unapređenju kapaciteta jedne turističke destinacije“, naglasio je gradonačelnik Stevan Bakić.

Ištvan Pastor je, između ostalog, naveo da je za izgradnju akva parka sa spa centrom na Paliću po procenama neophodno još oko 504 miliona dinara.

„To je procena od septembra, jer se situacija sa cenama građevinskog materijala stalno menja. Ukoliko bi obezbedili sredstva i počeli sa radovima početkom naredne godine, oni bi mogli da budu završeni za tri, četiri meseca, pred početak turističke sezone”, rekao je Ištvan Pastor.

Nakon posete Paliću, ministarka Matić je u Subotici, u emisionom objektu u Crvenom selu, zvanično pustila u rad nove radijske FM predajnike koji će omogućiti bolju pokrivenost stanovništva signalima programa Radio Beograda i Radio Novog Sada.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading