SNEŽNI DAN U SRBIJI Srpski meteorolog objavio detaljnu prognozu: Očekuju se česte promene vremena, zatim još jače zahlađenje
Alo/ Ilustracija

Danas pre podne nad jugoistočnim, istočnim i južnim predelima pretežno oblačno ponegde uz padavine. Snežna granica od oko 200mnv na zapadom Srbije i istokom BiH do oko 700mnv na istoku Srbije. Nad ostalim predelima uglavnom suvo, a ponegde magovito uz rosulju. Vetar umeren, na istoku povemeno i pojačan, severozpadnim, saopštio je meteorolog Marko Čubrilo.

Dnevni maksimum od 0 do 7 stepeni Celzijusa. Uveče delimično razvedravanje te će noć ka sredi biti hladna i nad većim delom regiona treba očekivati mraz do oko -4 stepena Celzijusa, dok bi na planinama bilo mraza i oko -10 stepeni Celzijusa.

U sredu tokom dana suvo i malo toplije, krajem dana vetar južnog kvadranta u pojačnju (jugo, topla košava). Dnevni maksimum od 3 do 11 stepeni Celzijsua.

Jačanje južnog vetra biće uslovljeno približavanjem hladnog fronta koji u četvrtak već ujutro na jugu, jugozapadu i zapadu regiona donosi pogoršanje sa kišom, koja će se do kraja dana proširiti nad ceo region. Uz priliv malo toplijeg vazduha snežna granica u podizanju na oko 800mn, dok će na kranjem zapadu Hrvatske i dalje biti na oko 400mnv. U četvrtak duž Jadrana jak jugo, a u košavskom području topla košava.

U petak nad većim deom regiona oblačno i hladnije, pongde uz padavine, a snežna granica pnovo u paqdu na oko 600mvn. Samo na jugoistoku Srbije veći deo dana relativno topao. Vetar u okretanju na severozapadni smer, a dnevni maksimum od 3 na severozapadu do oko 9 na jugoistoku regiona.

Prognoza za sledeću nedelju

Vekend i početak sledeće nedelje verovatno donose jače pogoršanje uz razvijanje ciklona nad Jonskim morem.

U zavisnosti od tačnog položaja centra ciklona zavisiće položaj njegovog toplog i hladnog sektora, konkretno granica snega i kiše.

Večernji ECMW delovima istočne Hrvatske, središnje i istočne BiH, zapadne Srbije i severu Crne Gore donosu veoma obilne snežne padavine, često i preko 15cm ali prosek svih 50 članova niza ja znatno umereniji.

Na primer za Novi Sad operativni ima oko 14cm snega, dok je prosek 50 ansamble članova oko 4cm.

Tek oko petka će se znati tačan položaj centra ovog ciklona kao i njegovu snagu, a to će biti ključno za količinu i raspodelu snega. Vetar bi okrenuo na jak severni i severoistočni, na istoku Srbije istočni. Dnevni maksimum bi u hladnom sektoru ciklona verovatno bio oko 0 stepeni Celzijusa, dok bi u toplom bio oko 4.

 

 

Posle ovog pogoršanja oko 15. decembra se računa na stabilizaciju i manje otopljenje, dok bi posle 17. decembra moglo doći do postvaljanja anticiklona u prostoru između Skandinavije i zapadne Rusije, što bi ka nama moglo pokrenuti hladno strujanje sa istoka.

Taj period je svakako jako dalek i podložan je velikim izmenama, tako da trunutno stanje sinoptike čini tek početni signal za moguće dalje zahlađenje.

Naredni dani donose vrlo promenjljivo vreme uz česte smene toplijih i hladnijih dana dok je oko 11. decembra moguće nešto jače zahlađenje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading