OVAJ TEKST VAM MOŽE SPASITI ŽIVOT Evo kako sprečiti požar i reagovati ako do njega dođe
Printscreen

 

Evidentno je povećanje broja požara na stambenim i poslovnim objektima na početku i u toku grejne sezone, uprkos svim apelima Sektora za vanredne situacije, koje građanima upućuju preko sredstava za javno informisanje i medija.

Razlozi za to u ovom periodu su isti kao i ranijih godina, a to je na prvom mestu preopterećenje električnih instalacija, neispravne električne instalacije i ostavljanje različitih grejnih tela bez nadzora, kaže načelnik odeljenja Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Nedeljko Gagić.

U poslednje vreme su česti i požari u tržnim centrima, obično je reč o objektima od više stotina kvadrata sa velikom količinom različite robe koja je napravljena od zapaljivog materijala i zbog toga se na takvim mestima požari brzo šire, što je praćeno panikom i strahom zaposlenih i onih koji se u tim objektima nalaze, naveo je Gagić.

"Zato je bitno da građani znaju da makar u prvim trenucima moraju da savladaju strah i paniku i da se u što kraćem roku upute ka izlazu, da zaštite lice i disajne organe, i sačuvaju se od štetnog sagorevanja", objašnjava načelnik odeljenja u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice.

TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

 

Intervencije na ovakvim mestima su i najzahtevnije i u fizičkom i u psihičkom smislu za sve učesnike u akciji gašenja, jer je osnovni zadatak vatrogasaca spasavanje života i zdravlja ljudi, odnosno onih koji su direktno ugroženi požarom.

"Zbog toga je važno da se vatrogascima po dolasku na mesto požara odmah daju informacije da li se u zapaljenom objektu nalaze ljudi, koliko ih je i gde se nalaze kako bi vatrogasci-spasioci prvo usmerili sve svoje aktivnosti na spasavanje tih ljudi, a zatim na lokalizaciju i likvidaciju požara", istakao je Gagić.

Najčešći uzrok požara je ljudski faktor, često je to nepažnja zbog žurbe i ostavljanje električnih uređaja upaljenih bez nadzora – od punjača mobilnih telefona, laptop računara do uključenih grejnih tela, korišćenja neadekvatnih produžnih kablova koji se pod opterećenjem zapale.

"Svi požari, pa i oni sa ljudskim žrtvama i velikom materijalnom štetom, nastaju kao mali požari i mogu se ugasiti sa protivpožarnim aparatom pod uslovom da ga imamo, da je u ispravnom stanju i da znamo da ga koristimo", kaže Gagić.

Printscreen

 

Ako se požar dogodi u stanu u zgradi sa više stanova i spratova i ne možemo da ga sami ugasimo, veoma je važno da zatvorimo vrata od prostorije u kojoj je izbio požar, kao i vrata stana i obavestimo ostale stanare zgrade da je izbio požar i bezbedno se evakuišemo na sigurno.

"Ne sme se koristiti lift, a ako je stepenište zadimljeno, treba ostati u stanu, zatvoriti vrata, krpama zatvoriti protok dima i, što je najvažnije, pozvati vatrogasce i obavestiti ih u kom stanu se nalazite", naglašava načelnik odeljenja Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice.

Opasnosti koje vrebaju tokom odmora i praznika 

Ukoliko ostavljamo stan na više dana zbog odlaska na put ili odmor, treba isključiti sve električne potrošače koji se mogu isključiti, a ako koristimo tečni gas, zatvoriti ventil na boci.

Skoro svake godine imamo i trovanja ugljen-monoksidom u vikendicama koji je produkt nepotpunog sagorevanja kada se uključuju agregati ili druga ložišta koja dugo nisu korišćena.

"Sve se mora prvo proveriti, jer je ugljen-monoksid izuzetno opasan i lakši je od vazduha, zbog čega zauzima gornje slojeve. Ne oseća se ni ukus ni miris i veoma mala koncentracija ugljen-monoksida u prostoru može dovesti do teškog trovanja opasnog po zdravlje, a često i do smrtnog ishoda", upozorio je Gagić.

Slika ekrana/RTS

 

Pred prestojeće praznike, načelnik odeljenja je apelovao na roditelje da ne kupuju deci pirotehnička sredstva, pre svega petarde, jer se svake godine povređuju deca koja ostaju bez prstiju pa i celih šaka.

Ukoliko se takva sredstva ipak koriste veoma je važno da se koriste na bezbedan način i da se vodi računa kako se ispaljuju rakete i gde će one da završe kako ne bi došlo do požara.

Komentari (0)

Loading