NIKOLA POBEDIO RAK PLUĆA CILJANOM TERAPIJOM: Genomsko profilisanje za efikasnije lečenje
Alo

- Pomoću sveobuhvatnog genomskog profilisanja moguće u potpunosti ispitati tumorski gen i odrediti više terapijskih mogućnosti za svakog pacijenta - rekla je Maja Kocić i dodala da ova metoda omogućava potpuniji uvid u bolest jer pretražuje više vrsta mutacija na širem području tumorske DNK. Genomsko testiranje se u Srbiji radi u nekoliko laboratorija i privatnih onkoloških klinika.

- Izveštaj testiranja će prikazati lekove odobrene za dati tip karcinoma, lekove odobrene za drugi tip karcinoma koji deluju na pronadjenu mutaciju, što potencijalno daje bolji ishod lečenja - dodala je ona na skupu posvećenom edukaciji pacijenata.

Ona je onkološkim bolesnicima preporučila da se o tome da li treba da urade genomsko profilisanje savetuju sa svojim onkologom ili hematologom.

Ispovest: Sve mi se zaljuljalo

Kada su mi saopštili ono u šta sam i sam posumnjao, a to je da bolujem od raka pluća, cela soba mi se zaljuljala, počeo je svoju priču Nikola Beljić (40), lekar, hirurg i profesor na Višoj medicinskoj školi u Šapcu. Zahvaljujući sveobuhvatnom genomskom profilisanju koje je urađeno u Institutu za plućne bolesti u Vojvodini, on je dobio adekvatnu terapiju koja je omogućila da se tumor hirurški u potpunosti odstrani i ne razvije metastaze i danas je, može se reći, zdrav čovek.

- Za vreme studiranja posebno sam se posvetio onkološkoj problematici, to va je kao more bez obala - kaže Nikola i dodaje da je jedan od razloga zbog kojih je bio zainteresovan za tu obalst i to što je njegova majka imala karcinom dojke.

- Ona je lečena i sada je sasvim u redu. Tada sam se posebno posvetio onkologiji, dobio stipendiju za Evropsku školu onkologije u Grčkoj… Uglavnom sve se vrtelo oko onkologije, ta oblast me je oduvek neverovatno interesovala - kaže Nikola.

- Nikada nisam pušio, bavio sam se rukometom i 2019. godine, u punoj kondiciji, punoj snazi počeo sam da kašljucam. To je počelo negde u julu, pa sam povezao sa alergijom. Ali, nakon nekog vremena, meni se kvalitet kašlja nije svideo, radio sam analize krvi, svi nalazi su bili perfektni. Kada sam uradio skener i razvio ga zajedno sa kolegama i sam sam video dva ogromna tumora. U tom trenutku mi se cela prostorija zaljuljala, to je za mene bio užasan trenutak. Čak sam se nadao da je to možda neka atipična upala pluća, jer sam pre toga dugo bio na obuci u Izraelu… Međutim, to su bili ilfiltrati na desnom plućnom krilu od 5 i 7 cm, sa vodom u plućima kao posledicom, sa metastaski uvećanim limfnim čvorićima… Šabačka bolnica poslala me je u Sremsku Kamenicu, tamo je počela cela procedura ispitivanja i pribavljanja novih nalaza - ispričao je Nikola koji je tada ima imao 38 godina.

- Kad smo dobili nalog patologa, tim lekara rekao mi je koje opcije lečenja postoje, ali su preporučili i sveobuhvatno genomsko profilisanje da se vidi koja je mutacija pokrenula tumor. Taj predlog je bio presudan, odmah sam se saglasio sa tim jer sam zaista bio motivisan. A bio sam motivisan jer sam 2011. godine upisao doktorat iz onkologije, tako da sam bukvalno bio pred doktorskom tezom i u tom trenutku je to bilo nešto potpuno novo za mene najnovija tehnologija dostupna u Srbiji - kaže Nikola koji je ceo život posvetio onkologiji i ovo je bio pravi trenutak da sazna efikasnost genomske terapije sačinjene po njegovom mutacionom genu.

NIKOLA POBEDIO RAK PLUĆA CILJANOM TERAPIJOM: Genomsko profilisanje za efikasnije lečenje

Alo

 

- Institut za plućne bolesti organizovao je vađenje krvi i sve što je bilo potrebno za analizu. Dobio sam nalaz da sam pozitivan na mutaciju i nakon toga dobio sam terapiju u tabletama koju sam pio i to je to. Nije bilo nuspojava, jedino sam imao osećaj kao da mi je strepsils konstantno u ustima. Te godine sam čak i skijao na Jahorini, u kontinuitetu 25 dana. Bio sam potpuno fizički spreman za normalno funkcionisanje. Nije me nikada napuštala nada i petog dana otkako sam počeo da uzimam terapiju, koja je zapravo skrojena na osnovu moje mutacije, osetio sam promenu, prestao je kašalj, nisam više dolazio u situaciju da ostanem bez vazduha. Tada sam i shvatio da deluje. Išao sam redovno na kontrole na tri nedelje. Vrlo brzo je karcinom bio smanjen i spreman za hirušku intervenciju. Stav je bio da se izvadi celo desno plućno krilo i apsolutno sam bio saglasan samo da se što pre otarasim svega toga. Nakon što je izvađeno, nismo ništa našli, bio je to kompletan odgovor na terapiju, nije nađena ni jedna metastaska ćelija, niti tumorska ćelija. Napravljeno je oko 20 revizija i niko nije našao ništa. To je bio fantastičan rezultat za sve, za moj tim, naravno i za mene, to mi je sačuvalo život - zaključio je Nikola.

Personalizovana medicina

PHC Alijansa okuplja četiri udruženja: Udruženje obolelih od limfoma i HLL - LIPA, Udruženje pacijenata Srbije, Društvo multipleskleroze Srbije i Ženski centar Milica, sa zajedničkim ciljem da unapredi ostvarivanje prava na personalizovanu zdravstvenu zaštitu uz primenu savremenih metoda dijagnostike i lečenja, a sve to i kroz edukaciju pacijenata o principima personalizovane medicine: kroz sastanke, digitalni sadržaj, brošure i slično.

Maja Kocić je rekala da Alijansa poziva sve građane da se pridruže projektu važnom za čitavu zajednicu „Podeli za budućnost“ i podele svoje zdravstvene podatke čime se omogućava bolji kvalitet nege i lečenja. Personalizovana medicina, kao što joj ime kaže, stavlja pacijenta u sam centar zdravstvenog sistema. Korišćenjem savremenih tehnologije i baza podataka miliona pacijenata širom sveta u mogućnosti smo da saznamo više o svakoj bolesti, o svakom specifičnom tumoru i to kako iskoristiti iskustva i ishode lečenja drugih pacijenata za određenog pacijenta, jer tek u poređenju sa drugima možemo znati šta je to specifično za bolest svakog pojedinačnog pacijenta, koristeći tu specifičnost u unapređenu negu za svakog pacijenta – personalizovanu medicinu.

Dr Vladimir Stojšić: Napredak medicine je vidljiv

Slučaj Nikole Beljića bio je redak, ali ne i nemoguć, rekao je lekar Instituta za plućne bolesti Vojvodine Vladimir Stojšić, jedan od lekara iz tima koji je lečio Nikolu. Dr Stojšić je objasnio da mutacije unutar genoma „pokreću“ tumor da metastazira i raste, a upravo genomsko profilisanje pomaže da nađemo mutaciju i da je lečimo adekvatnim lekom.

- Razvoj molekularne biologije omogućio razvoj personalizovanog onkološkog lečenja -kazao je Dtojšić i ocenio da je srpsko zdravstvo napredovalo u njegovoj primeni.

- Kada sam počeo da se bavim torakalnom onkologijom, sve pacijente obolele od raka pluća lečili smo na isti način. Sada se to promenilo i nadam se da sve vodi ka tome da onkološke bolesti, s pravom terapijom u budućnosti budu nešto s čim se živi - istakao je Stojšić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading