DEMANTI RFZO NIŠ Nijedna laboratorija neće prestati da radi
EPA/ROBERT GHEMENT

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO), povodom izjave direktora Doma zdravlja Niš objavljene u dnevnom listu "Politika", saopštio je da nije tačno da je reč o kovid laboratoriji, niti je tačno da će bilo koja laboratorija prestati sa radom, jer nisu odobrena sredstva od strane RFZO.

Povodom informacije da u Domu zdravlja u Nišu nema više reagenasa i sanitetskog materijala za rad laboratorija u kovid ambulantama , RFZO ističe da je reč o biohemijskoj laboratoriji za koju su obezbeđena sredstva od strane RFZO i da stoga nije tačna informacija da RFZO ne odobrava sredstva za sanitetski materijal i reagense.

"Čudno je ponašanje i izjave direktora Doma zdravlja Niš da ne zna proceduru podnošenja zahteva za opredeljivanje dodatnih sredstava. Činjenica je da su sredstva potrošena, ali je isto tako tačno da su sredstva odobrena od strane RFZO, o čemu je direktor Doma zdravlja Niš usmeno obavešten, kao i da je potrebno da prođe proceduru usvajanja od strane Upravnog odbora RFZO", naglašava RFZO.

Napominje se da je direktor Doma zdravlja Niš u stalnoj komunikaciji sa nadležnom filijalom RFZO i da je informisan da je Upravni odbor RFZO zakazan za sledeću sedmicu.

"Ističemo da RFZO prati potrošnju svih zdravstvenih ustanova u Republici Srbiji, posebno uslovima aktuelne epidemiološke situacije, i obezbedio je dodatna sredstava neophodna za nabavku lekova i medicinskih sredstava kako se ne bi ugrozilo pružanje zdravstvene zaštite osiguranim licima", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da zbog svega navedenog i dalje nije jasno zašto direktor Doma zdravlja Niš, u dovoljno teškoj situaciji i borbi sa kovidom, daje netačne informacije i plaši građane Srbije.

"Na kraju još jednom napominjemo da za sva pitanja i proveru informacija na osnovu kojih se kreiraju novinarski tekstovi, a pre njihovog objavljivanja, kontaktirate službu informisanja Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje radi provere istinitosti svih navoda", naglašava se u saopštenju RFZO.

"Politika" je, pozivajući se na direktora Doma zdravlja u Nišu, objavila da nema više reagenasa i sanitetskog materijala za rad laboratorija u kovid ambulantama i da su zbog nestašice u subotu i danas rađene analize samo najhitnijih slučajeva, a da od sutra kovid laboratorije u gradu prestaju da rade. 
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading