VELIKI JUBILEJ! Muzej Nikole Tesle slavii 69. rođendan! Danas svi mogu besplatno da dođu u muzej! (VIDEO)
Foto: Printscreen

- Posetom muzeju možete mnogo da saznate o najvećem srpskom geniju svih vremena. Ovde se nalazi puno eksponata, gotovo 1 200 naučno-tehničkih eksponata, više od 200 000 njegovih ličnih predmeta. Možete da vidite cipele i odela Nikole Tesle, koji je bio čovek istančanog modnog ukusa i veliki ljubitelj šešira - ibjašnjava Jevtić i dodaje da jezanimljivo to što ne postoji nijedna fotografija na kojoj se Nikola Tesla nalazi sa šeširom.

Muzej je osnovan davne 1952. godine i u njemu se čuva lična zaostavština Nikole Tesle. Postavku muzeja, posvećenog najvećem srpskom velikanu, obiđe oko 150.000 posetilaca svake godine. Posetioci dolaze iz cele Evrope ali i iz udaljenih krajeva sveta, iz Indije, Bolivije, Mongolije.

Ivona Jevtić, direktorka ovog muzeja povodom obog jubileja za Pink je pozvala sve gledaoce i građane da ovaj dan iskoriste tako što će posetiti muzej koji neguje i čuva uspomenu na srpskog pronalazača.

- Danas svi mogu besplatno da dođu u muzej. To je poklon koji danas pružamo građanima. Imamo i novitet, uveli smo da je ponedeljak radni dan. Imamo puno posetilaca koji dolaze iz čitavog sveta - rekla je ona.

Kako je istakla, to je razlog zbog čega je film o životu Nikole Tesle, koji se pušta na početku svake ture preveden na 11 svetskih jezika.

U fokusu rada muzeja je naučno-istraživački rad ali i izložbena aktivnost.

U radu ove ustanove učestvuju stručnjaci različitih profila – kustosi, dizajneri, informatičari, ilustratori, vajari, slikari i mnogi drugi i zahvaljujući timskom radu postigli su uočljive i prepoznate rezultate.

- Sledeće godine nas očekuju velike izložbe u Ženevi , Parizu i Madridu - navela je Jevtić i osvrnula se na saradnju sa muzejom 'Kosmo kaiša' u Barseloni koja i dalje traje.

- Ovde se nalazi njegova urna, zbog toga muzej ima memorijalni karakter. Svakoga dana unapređujemo rad i trudimo se da posetiocima pružimo najbolju prezentaicju kako bi stekli utisak o životu našeg Nikole Tesle - istakla je ona.

 

 

Muzej je sa svojim izložbama, samo u prethodnih nekoliko godina gostovao u Šangaju, japanskom gradu Hofu, Atini, Nikoziji, Milanu, Trstu, Buenos Ajresu i Barseloni gde je nedavno otvorena najveća izložba muzeja do sada.

Ove izložbe videlo je više miliona ljudi, pa možemo reći da je ovo najprepoznatljiviji srpski muzej. Za narednu godinu planirane su izložbe u Ženevi, Parizu i Madridu. Osim izložbenih aktivnosti u narednoj godini planirano je dodatno razvijanje programa edukativno-didaktičkih radionica za najmlađe posetioce, a takođe i publikovanje novog materijal u vezi sa životom i radom Nikole Tesle.

 
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading