Odličan nastup srpskih kompanija na 27. Međunarodnom privrednom sajmu u Tirani: Region se povezuje, u planu zajednički poslovi
PKS

Srpske firme iz sektora metalske i elektro industrije, prehrambene, hemijske, farmaceutske i industrije tekstila i nameštaja, predstavile su svoje proizvode i inovacije na 27. Međunarodnom privrednom sajmu u Tirani, koji se održava pod sloganom „Jedan Balkan - jači Balkan“.

Prema evidenciji Privredne komore Srbije, više od 1.000 firmi iz Srbije ima partnere u Albaniji. O uspešnoj saradnji dveju privreda svedoči podatak da smo tokom 2020, uprkos pandemiji koronavirusa, za 10 odsto uvećali izvoz na albansko tržište.

- Nastup naših privrednika na sajmu u Tirani otvara vrata domaćim kompanijama za nove poslovne uspehe na regionalnom tržištu i doprinosi jačanju saradnje u okviru inicijative Otvoreni Balkan čiji je cilj ekonomski rast i razvoj celog regiona - kaže Marko Obradović, direktor Sektora za marketing i edukaciju u PKS.

Privrednici ocenjuju da su poljoprivreda i prehrambena industrija, industrija plastike, metalska, tekstilna i industrija nameštaja perspektivni sektori u kojima postoji veliki prostor za zajedničku saradnju između Srbije i Albanije.

Na sajmu u Tirani koji se danas završava, 22 firme iz Srbije održale su stotine B2B sastanaka sa velikim albanskim poslovnim sistemima kao što su Balfin grupa, Agna, Kastrati, Brunes, Atlas grupa. Predstavnici poljoprivrednog sektora i prehrambene industrije, u organizaciji Komorskog investicionog foruma (KIF ZB6), imali su veoma kvalitetne razgovore s vodećim trgovinskim lancima o mogućnostima prodaje svojih proizvoda.

Dragiša Ristić iz kompanije 9. septembar iz Čačka, koja se bavi proizvodnjom mašina za preradu papira higijenskog programa, prvi put je posle četiri decenije u Albaniji.

- Nastup na sajmu vidimo kao odličnu priliku za nove kontakte, da se predstavimo i upoznamo sa razvojem sličnih industrija na albanskom tržištu - kaže Ristić.

Vlasnik firme Vlora-comm iz Preševa Fejzula Aguši navodi da je osnovna delatnost njegovog preduzeća građevinarstvo, izgradnja lokala i stanova i da je nastup na sajmu dobra prilika da se pronađu novi poslovni partneri u Evropi i Albaniji.

Odličan nastup srpskih kompanija na 27. Međunarodnom privrednom sajmu u Tirani: Region se povezuje, u planu zajednički poslovi

PKS

 

Direktorka kompanije TrendTeks iz Prijepolja Suanita Čelebić navodi da se kompanija bavi proizvodnjom radne i zaštitne odeće, kao i medicinskog programa.

- U Prijepolju zapošljavamo oko 2.000 ljudi. Zbog toga što imamo unapred prodatu proizvodnju, neophodno nam je da nađemo saradnike i kooperante koje bi mogli da uposlimo - istakla je Čelebićeva.

Odličan nastup srpskih kompanija na 27. Međunarodnom privrednom sajmu u Tirani: Region se povezuje, u planu zajednički poslovi

PKS

 

Dejan Vukotić, direktor Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Srbije (AOFI), kaže da je učešće naših privrednika na sajmu u Tirani važno kako bi izvoznici povećali razmenu sa partnerima iz Otvorenog Balkana, što će, ukazuje, imati veliki uticaj na razvoj srpske privrede.

Razmena veća za 28 odsto

Tokom devet meseci ove godine zabeleženo je povećanje robne razmene između Srbije i Albanije za 28 odsto u odnosu na isti period 2020. Od januara do oktobra ove godine, robna razmena s Albanijom vredela je 186,9 miliona evra.

Nastup srpske privrede na nacionalnom štandu, površine 280 kvadratnih metara, organizovali su Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading