ALO ISTRAŽUJE Koliko može da košta četvoročlanu porodicu skijanje za raspust: Bez 600 evra nema zimovanja
Alo

 

 Ukoliko u džepu nemate 600 evra, ne planirajte zimovanje jer je to minimum novca koji je potreban  četvoročlanoj porodici da plati skroman smeštaj, hranu i troškove skijanja na nekoj od domaćih planina.

Ukoliko porodični zimski odmor želite da provedete u luksuznom hotelu, na primer na Kopaoniku, za sedam noćenja trebaće vam čak 6.990 evra. Ali bez obzira na visoku cenu, već sad teško da u njima može da se nađe slobodno mesto, posebno do kraja januara.

Kada je reč o Kopaoniku, najpovoljniji smeštaj je u Jošaničkoj banji, gde za sedam noći četvorokrevetni apartman košta 140 evra, ali tu ćete imati dodatni svakodnevni trošak za put do ski-centra, kao i za parking - 500 dinara kod gondole do 1.200 dinara u garaži.

Sezona počinje 9. decembra

Skijališna sezona ove godine zvanično će biti otvorena na Kopaoniku između 9. i 12. decembra. Po planu „Skijališta Srbije“, sezona bi na Staroj planini trebalo da počne između 17. i 19. decembra, a na Torniku između 24. i 26. decembra.

Cena šestodnevnog ski-pasa za četvoročlanu porodicu na Kopu je oko 560 evra i varira od termina, starosti dece, vrste ski-paketa... Cena šestodnevnog porodičnog ski-pasa na Torniku i Staroj planini je oko 250 evra.

Troškovi smeštaja u ostalim planinskim centrima su možda za nijansu povoljniji, ali su, kako kažu iskusni skijaši, i skromniji uslovi za skijanje, posebno kada je reč o dužini staza.

Smeštaj na Zlatiboru za sedam noći za četiri osobe može se naći po ceni od 210 evra, pa do 2.590 evra, ali četvorokrevetni apartmani na ovoj popularnoj planini najčešće se nude za 50 evra po danu.

 

A ski-oprema?

Ukoliko nemate svoje skije, potrebno je da ih iznajmite u skijaškim centrima. Te se pripremite na trošak od bar hiljadu dnevno po skijašu.

 

Na Staroj planini četvoročlana porodica za sedam noćenja treba da izdvoji od 150 do 900 evra.

Na Divčibarama sedmodnevni najam apartmana porodicu će koštati minimum 230 evra, a ukoliko se odluče za hotelski smeštaj, za to će morati da izdvoje i do 2.000 evra.

Poslednjih godina Jahorina je omiljena destinacija srpskih skijaša, a smeštaj u tom skijaškom centru za sedam dana je od 140 pa do 4.900 evra.

Cene smeštaja u planinskim centrima

  Kopaonik            140-6.990

Zlatibor 210-2.590

Stara planina     150-900

Divčibare             230-2.000

Tara       170-1.470

Jahorina              140-4.900

*Cena porodičnog smeštaja u privatnom smeštaju i hotelima za 7 noćenja (u evrima)

ALO ISTRAŽUJE Koliko može da košta četvoročlanu porodicu skijanje za raspust: Bez 600 evra nema zimovanja

Alo!

 

 

Ski-pas krupna stavka

Cena ski-pasa zavisi od više faktora. U ponudi su razne kombinacije u zavisnosti od staza, paketa, termina... Deca starija od 12 godina plaćaju karte kao odrasli, a mi vam okvirno predstavljamo cene u januaru. Jeftinije mogu da prođu porodice koje nemaju decu školskog uzrasta, što bitno smanjuje troškove.

TABELA 2: Porodični ski-pas za šest dana (u evrima)

Ski-pas cena

Kopaonik            440-580 (deca starija od 12 godina)

Zlatibor 240-300

Stara planina     240-300

Dnevna karta

Mnoge porodice kupuju dnevne karte da bi jeftinije prošle. Ako je uključena u tu kartu i noćna vožnja, koju vole posebno mladi, na Kopaoniku ovo zadovoljstvo staje od 3.900 do 4.300 dinara, a za noćnu vožnju treba izdvojiti i do 4.700 dinara, što naravno zavisi od termina. Na Zlatiboru, odnosno na Torniku i Staroj Planini, dnevna karta košta do 2.500 dinara.

U „Skijalištima Srbije“ kažu da će redari i tokom ove zimske sezone kontrolisati sprovođenje i poštovanje važećih mera za suzbijanje pandemije kovid 19. Kako navode, redari će kontrolisali nošenje zaštitnih maski, odnosno skijaških bandana, a uvodnicama i zaštitnim ogradama će se obezbeđivali red. Na svim instalacijama se radi obavezna dezinfekcija, kao i dezinfekcija kabina gondola. Redari će imati ovlašćenja da, ukoliko skijaš ili border ne želi da poštuje propisane mere, da ga prvo upozori, udalji iz reda za žičaru, a zatim mu i oduzme ski-kartu ukoliko i dalje odbija saradnju.

Na poslednjoj sednici Kriznog štaba nije bilo govora o kovid propusnicama ni o merama za Novu godinu, kao ni o onima koje bi važile na skijalištima. Ipak, epidemiolozi smatraju da bi kovid propusnice trebalo da važe 24 sata, što bi se verovatno odnosilo i na ski-centre. Odluka o daljim merama očekuje se na narednoj sednici Kriznog štaba.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading