PRIVREDA PREPOZNALA ZNAČAJ DUALNOG OBRAZOVANJA Veliko interesovanje kompanija u Srbiji da obučavaju đake i da ih zaposle
Alo!/Masanori Jošida

- Do kraja novembra pristiglo nam je 650 prijava kompanija za različite profile dualnog obrazovanja, zahtevi još pristižu, pa smo kompanijama dali mogućnost da se prijavljuju do polovine decembra. Na raspolaganju smo i za individualne sastanke sa ciljem što preciznijeg i kvalitetnijeg informisanja privrednika o prednostima i zadacima u realizaciji dualnog obrazovanja - objašnjava Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije (PKS).

Ona podseća da su dominantni sektori za koje su kompanije zainteresovane tradicionalno elektrotehnika, mašinstvo i obrada metala, ugostiteljstvo, poljoprivreda.

PRIVREDA PREPOZNALA ZNAČAJ DUALNOG OBRAZOVANJA Veliko interesovanje kompanija u Srbiji da obučavaju đake i da ih zaposle

Alo

 

- Privreda je prepoznala i potrebu za novim obrazovnim profilima, koji su prvi put ove godine u ponudi poput vodoinstalatera, galanteriste, kulinarskog tehničara i hotelsko-restoraterskog tehničara - dodala je Kovačevićeva.

Poslodavci se prijavljuju putem specijalizovanog veb-portala Privredne komore Srbije portal.dualnoobrazovanje.rs na kojem kreiraju profil kompanije i na jednostavan način, u tri koraka, podnose prijavu za uključivanje u model dualnog obrazovanja.

PRIVREDA PREPOZNALA ZNAČAJ DUALNOG OBRAZOVANJA Veliko interesovanje kompanija u Srbiji da obučavaju đake i da ih zaposle

Foto: Alo!

 

Kovačevićeva podseća da su prednosti dualnog modela obrazovanja sticanje znanja u školi i kompaniji. Đaci od samog početka školovanja usvajaju praktična i primenljiva znanja u realnom radnom okruženju, a po završetku učenik se može zaposliti kod poslodavca, pokrenuti sopstveni posao ili nastaviti dalje školovanje.

Uspešan srpski model dualnog obrazovanja

Barbara Vilfinger, stručnjak za dualno obrazovanje u Privrednoj komori Austrije, koja pruža veliku podršku Privrednoj komori Srbije u realizaciji zadataka u dualnom obrazovanju, ocenjuje da se srpski model dualnog obrazovanja uspešno sprovodi i ubrzano razvija i ako nastavi ovim tempom, velike su šanse da se ostvare svi benefiti kao u Austriji.

PRIVREDA PREPOZNALA ZNAČAJ DUALNOG OBRAZOVANJA Veliko interesovanje kompanija u Srbiji da obučavaju đake i da ih zaposle

Alo

 

„U austrijskim kompanijama put od dualnog obrazovanja do korporativnog upravljanja je veoma realan i često se javlja u praksi. Menadžeri koji su završili dualno obrazovanje dobro poznaju suštinu poslovanja i mogu bolje razumeti procese i samim tim ih unaprediti. Funkcionalni sistem dualnog obrazovanja ponekad može biti bitan faktor za podsticanje ulaganja stranih kompanija. Tajna uspeha dualnog obrazovanja leži, između ostalog, u dobroj interakciji obrazovanja i privrede“, ističe Vilfinger.

Pozitivna iskustva od prvog dana

Po dualnom modelu, koje čini pet procenata celokupnog srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji, trenutno se školuje 8.000 učenika, u 150 škola i u 700 kompanija, a kompanija Roaming Networks je prvi put u ovoj školskoj godini u modelu dualnog obrazovanja, i za svega nekoliko meseci ima veoma pozitivna iskustva.

- Đaci su za ova tri meseca pokazali zavidno interesovanje. Dobro su prihvatili naš kolektiv, nove obaveze, pokazuju interesovanje i sposobnost da stiču nova teorijska i praktična znanja. Dosadašnji ishodi učenja su bili sjajni. Đaci će tokom dualnog obrazovanja u našoj kompaniji proći kroz sve sektore od mobilne i fiksne telefonije do optike i po završetku tog procesa dobićemo nove mlade buduće kolege koje ćemo moći da angažujemo na više pozicija, što je trenutno nemoguće naći na tržištu. U ovoj godini kod nas je u kompaniji pet đaka, a planiramo da ih bude između 15 i 20 po grupi - ističe Miloš Maksimović, instruktor za dualno obrazovanje u Roaming Networks.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading