UKIDA SE LISTA ČEKANJA U NOVOM SADU Oko 600 porodica dobija mogućnost da decu iz privatnih vrtića prebaci u državne
nsuzivo

Briga za decu i mlade ono je što, između ostalog, kandiduje Srpsku Atinu za jedan od gradova koji su najpoželjniji za život i stvaranje porodice.

Osim toga, bezbedno okruženje, čak 29 novih investicija koje su se tokom prehodne decenije slile u Novi Sad, drastičan pad nezaposlenosti, činjenica da postaje Evropska prestonica kulture i grad bicikala, ali i prvi grad koji je obezbedio besplatne vrtiće za svu decu i koji subvencioniše privatne vrtiće za više od 3.000 mališana, pokazatelji su koliko toga je urađeno u proteklom periodu.

Primera radi, u Novom Sadu je od 2012. do novembra 2021. izgrađeno 34.573 kvadrata vrtića i školskog prostora. To je prostor veličine šest Radničkih univerziteta. Za devet godina renovirana su četiri vrtića, šest škola, izgrađena je nova škola od skoro 15.000 kvadrata i tri nova vrtića ukupne kvadrature 6.504 kvdarata. Novi vrtići nalaze se u Radničkoj ulici u centru grada, u Orahovoj ulici na Klisi, i u naselju Fešter na Veterniku. U vrtiće je upisano 846-oro dece.

Grade se još tri vrtića

Jesenas je počela gradnja još tri vrtića, na Sajlovu i u ulici Milana Tepića u Veterniku, a uskoro počinje gradnja vrtića na Adicama. Ukupni prostor za boravak novosadske dece iznosiće 5.980 kvadrata, a moći će da se smesti 610 mališana, što je sa vrtićima koji su već završeni ukupno 1.456 mesta za boravak novosadske dece.

Stanovnici Adica, Sajlova i Veternika za naš portal kažu da će im novi vrtići umnogome olakšati život i da je to jedna od najvažnijih investicija za njih.

Naši sagovornici ističu da građani Sajlova više neće morati svoju decu automobilima, ili gradskim prevozom da vode do Novog Sada, već će imati moderne i funkcionalne vrtiće u svom komšiluku, na korak od svojih domova.

Oduševljeni smo. Vrtić će značajno unaprediti život svih roditelja jer će jednostavnije moći da organizuju svoje vreme. Decu će lakše moći da odvedu i preuzmu iz vrtića, a blizina objekta, omogućiće nam da decu do vrtića vode bake i deke, što će nama roditeljima omogućiti da lakše obavljamo poslovne i druge obaveze – kaže Marija L.

Ukidaju se liste čekanja za vrtiće

U Gradu ističu da će u potpunosti biti ukinuta lista čekanja, a oko 600 porodica će dobiti mogućnost da svoju decu iz privatnih vrtića prebace u državne. To će, ističu u gradskoj vlasti, obediti uštede novosadskim porodicama, ali i uštede u budžetu grada, jer je grad Novi Sad prvi u Srbiji uveo subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima.

A pored izgradnje šest novih vrtića od 2012. su renovirana četiri objekta i njihovi kapaciteti su povećani za 1.993 kvadrata.

Prošireni su vrtići u Kaću, Budisavi, Starim Ledincima i objekat u ulici Jože Vlahovića u Petrovaradinu.

Renovirano šest škola

Renovirano je i šest škola. Nove učionice zauzimaju 3.882 kvadrata. Takođe, izgrađene su i dve fiskulturne sale (u naselju Ledinci i naselju Čenej) ukupne površine 1.580 m2.

U kabinetu gradonačelnika Miloša Vučevića posebno ističu značaj izgradnje Muzičko-baletske škole sa koncertnom dvoranom ukupne površine 14.814 m2. Upravnik koncertne dvorane je proslavljeni virtuoz Stefan Milenković, koji je posle 40 godina briljantne karijere tokom koje je nastupio u najprestižnijim koncertnim dvoranama sveta, Novi Sad odabrao za svoj budući dom.

UKIDA SE LISTA ČEKANJA U NOVOM SADU Oko 600 porodica dobija mogućnost da decu iz privatnih vrtića prebaci u državne

nsuzivo

 

 

 Brojke

Za 9 godina renovirano:

4 vrtića

6 škola

Za 9 godina izgrađena:

1 nova škola

3 nova vrtića

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading