RUŽIĆ POVODOM ODLUKE O RASPUSTU: Nismo bili protiv zahteva lekara u Kriznom štabu
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Odluka da se ne produži zimski raspust za učenike, bila je jednoglasna na sednici Kriznog štaba, izjavio je danas ministar prosvete Branko Ružić.

- Nismo bili protiv onoga što zdravstveni deo Kriznog štaba predlaže, oni su najreferentniji i najpozvaniji da ocene kakva je epidemiološka situacija, otvorili smo sve opcije i doneli odluku. Ne postoje dve strane - rekao je Ružić na TV Prva.

On je istakao da sve brojke govore da obrazovni sistem nije mesto gde dolazi do transmisije virusa i naveo podatak da skoro 80 odsto svih odeljenja u osnovnim i srednjim školama nema nijedno zaraženo dete.

- Trenutno nema ni 0,15 odsto zaraženih u odnosu na apsolutni broj dece školskog uzrasta. Prvo polugodište treba završiti, kao i ocenjivanja i nadamo se da će se i na zimskom raspustu poštovati mere - rekao je resorni ministar.

Naglasio je da je prioritet zdravlje i da će se pratiti situacija i donositi, kaže, primerene odluke.

- Mislim da je situacija zadovoljavajuća, ali daleko od toga da smo zadovoljni stepenom vakcinacije u opštoj populaciji. U prosveti je blago porastao na 56,2 odsto, ali je zabrinjavajuće mali procenat vakcinisanih od 12 do 18 godina. Potrebno je da se i o tome razgovara - naglasio je Ružić i dodao da se sprovode edukacije i na fakultetima i u školama.

Na pitanje o održavanju ekskurzija i nastave u prirodi, Ružić je rekao da škola koja želi da to organizuje treba da budu u "zelenoj zoni", kao i lokacija na koju se ide, kao i da je potrebno konsultovati se sa lokalnim zavodima za javno zdravlje sedam dana pre održavanja.

Kako je rekao, ekskurzija u inostranstvu nema, niti će ih biti.

- Otežana je realizacija i nema mnogo organizovanih ekskurzija - dodao je Ružić.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading