METEOROLOZI NAJAVLJUJU: Sneg samo na planinama, u  gradovima ga neće biti do Nove godine!
Foto: RINA

Snega u Srbiji biće samo na planinama, dok ga u gradovima zbog temperatura iznad nule neće biti sve do Nove godine, najavljuju meteorolozi.

Vremenska klackalica

U ponedeljak su se zabeleli Tara, Zlatibor, Kopaonik, Sjenica… Sneg je padao i u Ivanjici, Kuršumliji, Valjevu, Negotinu i na periferiji Beograda, ali se tamo nije zadržavao.

Meteorolog RHMZ Branko Sovilj kaže da uprkos tome što se zabelela cela Srbija, prave zime nema ni na vidiku. Sneg će se zadržati samo na planinama.

-Sneg je pao u gotovo svim delovima zemlje, a najviše su se zabeleli planinski vrhovi. Međutim, uprkos formiranju pokrivača, već od danas u nižim predelima dolazi do njegovog topljenja, zbog priliva toplog vazduha sa Mediterana. Živa u termometru ide u plus, dnevne temperature će se kretati od šest do 15 stepeni, a u četvrtak će ići i do 18 stepeni. Na Tari, Zlatiboru i Kopaoniku situacija će biti drugačija jer će temperature tamo biti ispod nule. Zato će se sneg samo tu i zadržati – priča Sovilj i dodaje:

-Smenu toplog i hladnog vremena, odnosno pravu vremensku klackalicu imaćemo i tokom vikenda – red kiše, red snega i malo sunca. Prema sadašnjim prognozama, snega će sve do polovine decembra biti samo na planinama. U ravnici će ga biti samo u vidu prolaznog naoblačenja, pa možemo reći da snežnih padavina i prave zime nema ni na vidiku.

Oprez na putu

Posle ovakvih najava nadležni kažu da su spremni za nove snežne padavine, s obzirom na to da je ovaj prvi sneg u ponedeljak napravio potpuni haos u pojedinim delovima zemlje. Na Zlatiboru, gde je palo oko 30 centimetara snega. Brojni šleperi sa letnjim gumama i bez zimske opreme satima su stajali poprečeni na prilazu planini, što je napravilo višesatne zastoje i kilometarske kolone. Zato iz preduzeća za održavanje puteva apeluju na sve vozače da na put nikako ne kreću bez neophodne zimske opreme, jer osim što ugrožavaju bezbednost u saobraćaju, rizikuju da plate paprene kazne.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading