METRO DIŽE CENE STANOVA U PREDGRAĐU Evo ko će i koliko profitirati kad se završi izgradnja
Tanjug/Zoran Žestić

Izgradnja metroa podići će vrednost stanova u predgrađu Beograda! Posebno će skočiti cene nekretnina koje se nalaze u naseljima duž dve linije metroa od Železnika do Mirijeva i od Mirijeva do Zemuna.

Razlog za to je što će se poboljšati saobraćajna infrastruktura, udaljenija naselja će se bolje povezati sa centrom grada ali i sa ostalim delovima prestonice. Takođe, sa izgradnjom metroa razvijaće se i nov komercijalni sadržaj, što će doprineti da neke lokacije postanu mnogo atraktivnije za stanovanje.

Povezivanje naselja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je juče radove na izgradnji depoa za prvu liniju metroa na Makiškom polju.

- Ponosan sam što će metro dodatno približiti Obrenovac, Barajevo, Železnik, Banovo brdo do zvezdarskog Mirijeva. Vrednost kvadrata u naseljima, kao na primer u Železniku, udvostručiće se u naredne tri godine! Ovde se dešava istorija. Rekao sam da ću dolaziti ovde svake nedelje i da ću obilaziti radove. Oni koji pokušavaju da zaustave Srbiju u tome neće uspeti. Od 1968. nam obećavaju metro. Posle 53 godine počinjemo da gradimo i vi znate da će biti  završen za šest godina, jer mi ispunimo ono što obećamo. Kada budu napravljene prve dve linije, mnogo će se brže stizati metroom sa jednog kraja Beograda na drugi nego automobilom – rekao je on i dodao:

- Uz ulaganja od 4,6 milijardi evra, a siguran sam da će cena da ode i preko pet milijardi, pre svega, zbog cene materijala, to je dodatni ekonomski zamajac za dalji rast, koji omogućava veće plate i penzije za sve u Srbiji.

Građevinski stručnjak Goran Rodić kaže da će se izgradnjom metroa razviti pojedini delovi grada i da će vrednost stanova, kuća i placeva sigurno biti i duplo veća.

- U naseljima gde će proći metro sigurno će se razvijati nove uslužne delatnosti koje će doprineti da ti krajevi budu ljudima privlačniji za život. Kako potražnja diktira cenu, a lokacija je najvažniji parametar, sigurno je da će izgradnja metroa uticati na cenu nekretnina koje mogu da budu i duplirane kad saobraćaj zvanično krene, a možda čak i dok su radovi još u toku – objašnjava on.

Milić Đoković, konsultant za nekretnine i potpredsednik Stručnog saveta Klastera nekretnine kaže da iskustvo iz svetskih metropola pokazuje da izgradnja metroa diže cenu kvadrata nekretnine.

Profitiraće se

- Beogradski metro će uticati na vrednost stanova u ovim delovima grada kojom linija bude prolazila. Vlasnici nekretnina na toj trasi moći će svoju nepokretnost da prodaju po znatno višoj ceni, a najviše će profitirati Železnik, Žarkovo, Banovo brdo, Karaburma i Mirijevo. Cene stanova od prošle godine već su porasle, ali i još će čim se krene sa kopanjem tunela i kada se ljudi uvere da će metro zaista prolaziti kroz njihov kraj – kaže Đoković.

On dodaje da, što je bolja saobraćajna infrastruktura, to je veća i cena stanova, a bolji je i kvalitet života.

- Ko je pre tri godine kupio stan za 800-900 evra po kvadratu, sada može da ga proda po 1.500, a zamislite tek šta će se dogoditi kad se izgradi metro. To je velika dobit bez rizika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading