OVAJ DEZODORANS POVUČEN JE SA TRŽIŠTA Sadrži benzen koji dokazano izaziva kancer
Foto: Pixbay

Upravo zbog toga je američka kompanija „Proktor i Gembel“ morala da povuče sa polica u radnjama čuveni dezodorans „old spajs“, kao i još neke manje poznate proizvode.

- Pored „old spajsa“ povlače se i „sikrit“ u obliku stika i dezodoransa za sprečavanje znojenja i neprijatnih mirisa - saopšteno je na sajtu proizvođača.

Alo

 

Inače, odavno je dokazano da ova hemikalija uzrokuje trovanje, a dugotrajna izloženost benzenu uzrokuje razne bolesti, između ostalog i kancer.

Iako su, naravno, proizvođači i ranije znali da se opasni benzen nalazi u proizvodima, sada su to otkrile nadležne službe.

- Naša dužnost je da obavestimo prodajne lance u SAD da uklone proizvode, kao i potrošače da ih bace ukoliko su ih kupili - saopštili su iz kompanije, a dodali su da je u pitanju je 18 artikala, od kojih je 10 marke „sikrit“ i jedna marke „old spajs“. Svi koji su proizvode već kupili imaju pravo da traže povraćaj novca na internet stranicama proizvoda.

Alo

 

Kao da im to nije dovoljno, proizvođači i dalje preporučuju svoje ostale proizvode.

- To što je ovih nekoliko proizvoda povučeno, ne znači da su svi ostali naši proizvodi štetni. Kupci mogu bezbrižno da ih kupuju - poručili su iz ove kompanije.

Ni sokovi nisu bezbedni

Nedavna analiza bezalkoholnih pića s etiketama 15 poznatih proizvođača pokazala je da velika većina sadrži benzen. Ispostavilo se da količina benzena raste i kad napici nedelju dana stoje na suncu, pre nego što ih prodavci smeste na police.

Alo

 

Zabranjene kreme

U maju ove godine hemikalije koje izazivaju rak pronađene su u čak 78 proizvoda za zaštitu od sunca. Nezavisna laboratorija Valisure je testirala skoro 300 proizvoda i otkrila da 27% sadrži benzen.

Šta je uopšte benzen

Benzen je bezbojni hemijski element karakterističnog oštrog mirisa: nalazi se u tečnom stanju, ali na sobnoj temperaturi isparava i prelazi u gasovito. Poznat je kao jedan od glavnih zagađivača vazduha, a potiče uglavnom iz motornih vozila i rafinerija nafte. U hemijskoj industriji koristi se za proizvodnju plastike, smole, deterdženata, lakova, lepkova, mastila i lepljivih traka. Ima ga i u duvanskom dimu. U dozvoljenoj koncentraciji sprečava razvoj bakterija. Zato ga i stavljaju u dezodoranse.

Komentari (0)

Loading