OVAJ DEZODORANS POVUČEN JE SA TRŽIŠTA Sadrži benzen koji dokazano izaziva kancer
Foto: Pixbay

Upravo zbog toga je američka kompanija „Proktor i Gembel“ morala da povuče sa polica u radnjama čuveni dezodorans „old spajs“, kao i još neke manje poznate proizvode.

- Pored „old spajsa“ povlače se i „sikrit“ u obliku stika i dezodoransa za sprečavanje znojenja i neprijatnih mirisa - saopšteno je na sajtu proizvođača.

OVAJ DEZODORANS POVUČEN JE SA TRŽIŠTA Sadrži benzen koji dokazano izaziva kancer

Alo

 

Inače, odavno je dokazano da ova hemikalija uzrokuje trovanje, a dugotrajna izloženost benzenu uzrokuje razne bolesti, između ostalog i kancer.

Iako su, naravno, proizvođači i ranije znali da se opasni benzen nalazi u proizvodima, sada su to otkrile nadležne službe.

- Naša dužnost je da obavestimo prodajne lance u SAD da uklone proizvode, kao i potrošače da ih bace ukoliko su ih kupili - saopštili su iz kompanije, a dodali su da je u pitanju je 18 artikala, od kojih je 10 marke „sikrit“ i jedna marke „old spajs“. Svi koji su proizvode već kupili imaju pravo da traže povraćaj novca na internet stranicama proizvoda.

OVAJ DEZODORANS POVUČEN JE SA TRŽIŠTA Sadrži benzen koji dokazano izaziva kancer

Alo

 

Kao da im to nije dovoljno, proizvođači i dalje preporučuju svoje ostale proizvode.

- To što je ovih nekoliko proizvoda povučeno, ne znači da su svi ostali naši proizvodi štetni. Kupci mogu bezbrižno da ih kupuju - poručili su iz ove kompanije.

Ni sokovi nisu bezbedni

Nedavna analiza bezalkoholnih pića s etiketama 15 poznatih proizvođača pokazala je da velika većina sadrži benzen. Ispostavilo se da količina benzena raste i kad napici nedelju dana stoje na suncu, pre nego što ih prodavci smeste na police.

OVAJ DEZODORANS POVUČEN JE SA TRŽIŠTA Sadrži benzen koji dokazano izaziva kancer

Alo

 

Zabranjene kreme

U maju ove godine hemikalije koje izazivaju rak pronađene su u čak 78 proizvoda za zaštitu od sunca. Nezavisna laboratorija Valisure je testirala skoro 300 proizvoda i otkrila da 27% sadrži benzen.

Šta je uopšte benzen

Benzen je bezbojni hemijski element karakterističnog oštrog mirisa: nalazi se u tečnom stanju, ali na sobnoj temperaturi isparava i prelazi u gasovito. Poznat je kao jedan od glavnih zagađivača vazduha, a potiče uglavnom iz motornih vozila i rafinerija nafte. U hemijskoj industriji koristi se za proizvodnju plastike, smole, deterdženata, lakova, lepkova, mastila i lepljivih traka. Ima ga i u duvanskom dimu. U dozvoljenoj koncentraciji sprečava razvoj bakterija. Zato ga i stavljaju u dezodoranse.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading