GARAŽA SKUPLJA OD GARSONJERE Noćna mora svih vozača diže cenu parking-prostora u nebesa!
Alo

Cene stanova u prvoj polovini ove godine kretale su se od 453 evra (53.382 dinara) po kvadratnom metru u Bujanovcu, do 3.173 evra (373.406 dinara) u beogradskoj opštini Savski venac, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RGZ).

Međutim, ne raste samo vrednost stambenog prostora, taj trend prate i garažna mesta, pa da biste smestili svog četvorotočkaša u centralnim delovima srpske prestonice i na Novom Beogradu, treba da izdvojite i do 50.000 evra.

Za te pare, ako se pogledaju aktuelni oglasi za prodaju nekretnina, u manjim mestima ili na obodnim delovima većih gradova može da se kupi garsonjera, pa čak i dvosoban stan.

Kako je za list Alo! objasnio vlasnik jedne agencije za nekretnine Bojan M., pandemija nije glavni uzrok rasta cena garaža, već je to velika potražnja za parking mestima jer parkiranje nije više noćna mora samo u centru grada, već taj problem muči i vozače u svim delovima grada, posebno u većim gradskim naseljima.

Alo

 

Problem sa parkiranjem je, kako dodaje, aktuelan i u manjim mestima, a poslednjih godina i u poznatim turističkim centrima, posebno na Zlatiboru i Kopaoniku, gde su cene parking mesta skočile višestruko.

Bojan objašnjava da je lokacija glavni kriterijum cene, a nju diktira i to da li je reč o staroj ili novoj gradnji i da li ima dodatni sadržaj, odnosno vodu, mokri čvor, grejanje, lift, kao i obezbeđenje.

- Prosečna cena garaža u Beogradu je od 7.000 do 20.000 evra. Na Novom Beogradu one koštaju i po 40.000 i 50.000 evra - kazao je Bojan M.

Nepisano pravilo je, kako je dodao, da garaža košta polovinu vrednosti stana. Cene kvadrata garaža u Srbiji su od 30 evra do 3.000 evra po kvadratnom metro.

Naglašava se i da su najtraženije one koje imaju minimum 15 kvadrata.

- Građani u poslednje vreme sve češće prilikom kupovine nekretnina posebnu pažnju posvećuju tome da li zgrada ima zajedničko dvorište zbog parkinga, a taj detalj im je važan jer takav stan mogu i skuplje da rentaju - naglašava Bojan. M.

Dodaje da se sada stanovi u novogradnji s garažama mnogo lakše prodaju, dok oni bez garaže koštaju 15 do 20 odsto manje.

Stare garaže nefunkcionalne

Vlasnici garaža u zgradama zidanim sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka sreću se sa problemom jer te garaže obično imaju oko 11 kvadrata i sada su nefunkcionalne zbog manje kvadrature. Naime, pravljene su za manje automobile, dok su danas vozila mnogo šira, pa teško staju u takve objekte.

Iznajmljivanje i do 240 evra mesečno

Ko ne može da kupi garažu često je iznajmljuje. Ali ni tu cene nisu povoljne - najam košta od 20 pa do 240 evra mesečno.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading