ZANIMANJE PILOTA VIŠE NEĆE BITI EKSKLUZIVNO Ana Brnabić posetila Trening centar Vazduhoplovne akademije
Printcreen Instagram

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić posetila je danas trening centar Vazduhoplovne akademije u Vršcu, koji je trenutno u procesu rekonstrukcije. 

Nakon svečanog dočeka, predstavljen je projekat rekonstrukcije objekata i infrastrukture, kao i oprema koja će biti nabavljena u okviru projekta.

Ana Brnabić je obišla i objekat za smeštaj i ishranu studenata Trening centra koji će studentima biti na raspolaganju od 2022. godine. Da podsetimo, objekti su van funkcije od 2011. godine.

Diploma pilota u Srbiji po dualnom obrazovanju

Od ove godine diploma pilota se može steći u Srbiji i to o trošku države, budući da su obezbeđena budžetska mesta. Samim tim, školovanje za pilota više neće biti ekskluzivno.

Odlukom Vlade Srbije Visokoj strukovnoj školi Vazduhoplovna akademija odobrena je početna akreditacija i počela je sa radom 01.10.2021. godine. Studijski programi u ponudi su: Vazduhoplovno mašinstvo, Vazdušni saobraćaj i Kontrola letenja. Odobrena su po 24 mesta od kojih su 4 budžetska za pilote, 14 budžetska mesta za inženjere održavanja vazduhoplova i 2 budžetska mesta za kontrolore letenja. Programi su po dualnom modelu.

O Trening centru Vazduhoplovne akademije u Vršcu

Prvi Trening centar Vazduhoplovne akademije formiran je u decembru 2020. godine, a odlukom Vlade Republike Srbije je u maju 2021. godine dobio u nadležnost Aerodrom Vršac. Na ovaj način, učenici i studenti u okviru centra imaju mogućnost izvođenja praktične nastave po dualnom obrazovanju.

Ukupna investicija u rekonstrukciju Trening centra iznosi 65 miliona evra, a očekivani završetak radova je u novembru 2023. godine.

U narednom periodu Vlada Republike Srbije planira da formira ukupno 12 trening centara koji će se nalaziti u okviru obrazovnog sistema i posedovaće najsavremeniju opremu za različite industrije, u skladu sa razvojem naše privrede. Cilj trening centara jeste unapređenje sistema dualnog obrazovanja i celoživotnog učenja.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading