MINISTAR MALI OBRADOVAO GRAĐANE SRBIJE Plate veće, izdaci manji
Alo

Budžetom koji su u utorak usvojili poslanici Skupštine Srbije planirani su ukupni prihodi i primanja od 1.516,9 milijardi dinara, a u njihovoj strukturi poreski prihodi čine 1.317,9 milijardi ili 86,9 odsto, što je povećanje za 38,6 milijardi ili za tri odsto u odnosu na procenjeni iznos prihoda za ovu godinu.

Ukupni rashodi i izdaci za narednu godinu, kako je dodao, predviđeni su u iznosu od 1.717 milijardi dinara.

- Očekujemo da ćemo u 2022. imati i realno povećanje bruto društvenog proizvoda (BDP) od 4,5 odsto, a da će javni dug na kraju godine biti do 56,5 odsto - kazao je Mali, i naglasio da je projektovani deficit opšte države u narednoj godini tri odsto BDP-a ili 200,2 milijarde dinara.

Povećanje plata i penzija

Ministar finansija je naveo i da se od 1. januara naredne godine očekuje i povećanje penzija od 5,5 odsto u skladu sa švajcarskom formulom, a svi penzioneri će u februaru dobiti i po 20.000 dinara novčane podrške, za šta je izdvojeno 34 milijarde dinara.

Počev od plate za decembar 2021, naredne godine biće povećane zarade za 8 odsto zaposlenima u zdravstvenim ustanovama, Ministarstvu odbrane, na poslovima zdravstvene zaštite i negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite, lekarima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i zdravstvenim radnicima u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije, dok će za ostale budžetske korisnike i korisnike organizacija za obavezno socijalno osiguranje povišica biti 7 odsto.

Prema rečima ministra, Srbija se u ekonomiji više ne takmiči sa zemljama iz okruženja, već sa razvijenim zemljama Evropske unije i sveta.

- Srbija nikada ranije nije bila pobednik u ekonomiji, a to se sada dešava prvi put - kazao je on u Skupštini Srbije.

Klubovima 10 miliona evra

Ministar finansija Siniša Mali najavio je i da će sledeće sedmice na račune 309 sportskih klubova biti uplaćeno 1,2 milijarde dinara, odnosno oko 10 miliona evra. Mali je u Skupštini Srbije rekao da će na današnjoj sednici vlade biti usvojena posebna uredba za finansijsku podršku sportskim organizacijama.

- Reč je o karateu, atletici, tekvondou, boksu, veslanju, rvanju, kajaku, plivanju, stonom tenisu, tenisu, džudou, streljaštvu, košarci, odbojci, vaterpolu, rukometu. Svi klubovi iz prve i iz druge lige, ženski i muški, dobiće novčanu pomoć od Vlade Srbije - rekao je Mali.

Ministar finansija je dodao da će biti uplaćeno još 20 miliona dinara za paraolimpijski sport.

- Ogromna podrška našem sportu, našim sportistima, iako vlada i dalje velika kriza koja je izazvana kovidom 19. Mi od ulaganja u sport ne odustajemo, i to ne samo u sportsku infrastrukturu - rekao je Mali.

Komentari (1)

Loading
Vladimir

25.11.2021 08:34

Mi gradjani Srbije koji kod privatnika zaradjujemo prave pare čestitamo na još jednom kapilarnom dodatku našim sugradjanima koji se kupaju u svom znoju trudeći se u državnoj službi u korist svih nas pogotovo onih koji su kod stranih investitora, sa akcentom na braću iz nama daleke a bliske Azije.