DONELI SMO POKLONE, ODNELI SMO OSMEHE Ekipa Alo! uručila donacije Udruženju za pomoć deci oboleloj od raka (VIDEO)
Alo

Odneli smo poklone i donacije u Udruženje „Uvek sa decom“. Ono što smo tamo videli i čuli iznova nas je podsetilo koliko je naše malo nekome mnogo.

- Veoma smo zahvalni kompaniji „Alo medija sistem“ na donaciji. Posteljina, papuče, sve što ste doneli, to roditeljima koji kod nas dolaze mnogo znači, kao i njihovoj deci na Institutu. A igračke ne moram ni da objašnjavam koliko će ih oduševiti. Hvala vam što razumete, što ste se setili nas. Hvala vam i što želite da podelite priču o nama, jer kroz vaše reči naše reči će dopreti do srca ljudi, jer naš cilj je da svima objasnimo da biti dete obolelo od raka ili biti roditelj takvog deteta nije kraj sveta. To je početak borbe koja je neizvesna, teška i duga, ali ne znači da ne može da bude srećna - objasnila je za Alo! Mileva Ličina, predsednica Udruženja.

Naša ideja je bila da im odnesemo ono što im je potrebno, a kada smo ih pitali šta je to, malo smo se iznenadili.

 

- Da biste znali šta nama sve treba, važno da svi znaju šta ovo znači roditeljima i deci koji kod nas borave. Njima ovo na godinu ili dve dana postaje druga kuća. Borave ovde tokom terapija, jer je potrebno da deca dolaze na nekoliko dana u bolnicu, a nemoguće je iz raznih krajeva Srbije putovati svakog dana. Zato je nama ovde potrebno sve što je potrebno i u svakoj drugoj kući. Od sredstava za higijenu, deterdženta, šampona, preko hrane koja može da stoji, pa sve do nameštaja i posteljine, koji se tokom korišćenja oštećuju - kaže Mileva.

DONELI SMO POKLONE, ODNELI SMO OSMEHE Ekipa Alo! uručila donacije Udruženju za pomoć deci oboleloj od raka (VIDEO)

Alo

Mileva Ličina, Vesna Keating, Danijel Rakočević i Mirjana Jemović Mačužić

Tu njihovim izdacima nije kraj, jer ni stan, koji su obezbedili za sve mališane, mame i tate, nije pao s neba, iznajmljen je i mesečni izdaci nisu mali.

- Kutak za roditelje se nalazi na Vračaru, jer je bilo bitno da bude blizu Kliničkog centra i Instituta. Mora da bude veliki da bi bar dve sobe bile slobodne za naše korisnike. Samo za stan mesečni izdaci su 1.100 evra. Sve to obezbeđujemo kroz razne donacije i, na sreću, nekako iz meseca u mesec uspevamo - dodaje.

Kako pomoći

Svi koji žele da pomognu udruženju mogu da:

- pošalju SMS na 7175 i na taj način doniraju 100 dinara

- zaprate Instagram i Fejsbuk stranice Uvek sa decom

- uplatite novac preko računa koji se nalazi na našem sajtu 

O Udruženju

Udruženje „Uvek sa decom“ osnovano je davne 1991. godine i to sa jednim ciljem, da pomognu roditeljima i deci koja se leče od raka. Brinu o deci koja se leče na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Osnovali su ga oni koji su i sami morali da prođu ovaj put, čija su deca bila bolesna.

- Najveći deo našeg tima čine roditelji koji su sa svojom decom prošli baš ovo što sad prolaze roditelji dece obolele od raka. Mi znamo kako im je, razumemo ih i tu smo da im pomognemo. Oni znaju da nam mogu verovati i da nam se mogu obratiti i dobiti pomoć od nas. I onda krene naše zajedničko putovanje, na početnoj stanici smo se upoznali, malo popričali, put smo nastavili, iskustva razmenili, dušu otvorili, roditelji i deca probleme izložili, zajedno pronalazili rešenja i do poslednje stanice postali jedna velika porodica - kaže Mileva Ličina, predsednica udruženja.

Roditeljski kutak

Roditeljski kutak je tu da omogući smeštaj porodicama čije je dete na lečenju, a nisu iz Beograda.

- Proces lečenja je pre svega težak i naporan proces, ali je takođe i finansijski iscrpljujuć. Nijedna porodica ne zaslužuje da kraj lečenja deteta i lepu vest o ozdravljenju dočeka u siromaštvu jer je sve dala na lečenje. Zato smo otvorili Roditeljski kutak 2018. godine i od tada je u njemu boravilo 39 dece. Imaju sve što je potrebno u jednoj kući - priča Mileva Ličina.

Nije ovo samo stan, kažu svi koji su kroz njega prošli.

DONELI SMO POKLONE, ODNELI SMO OSMEHE Ekipa Alo! uručila donacije Udruženju za pomoć deci oboleloj od raka (VIDEO)

Alo

Mileva Ličina, Vesna Keating, Danijel Rakočević i Mirjana Jemović Mačužić

- Jedna devojčica je nedavno to lepo objasnila. Ja ovde nemam samo krevet, već i tri psihologa koji me podignu kada potonem. Misli na nas tri koje smo sve procese, kroz koje oni sad prolaze, prošle sa svojom decom. I bolest i borbu i krize i pobedu - kaže Mileva.

Pomagali i Institutu

Na Institutu za onkologiju Srbije leče se deca iz Srbije, ali i iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Da bi za sve njih uslovi lečenja bili bolji „Uvek sa decom“ pomaže i samom Institutu.

- Obezbeđujemo sve ono što treba. Na primer, kada je trebalo renovirati kupatilo, menjati prozore, zavese, krevete, posteljinu... Jer sve ima svoj rok trajanja. Takođe, obezbeđivali smo i neke medicinske aparate koji su bili neophodni na samom odeljenju - objašnjava.

Budi Deda Mraz

Nova Godina se bliži. Jelka, radost, pokloni i... Deda Mraz. Neizostavni deo novogodišnje radosti ove godine se razboleo, tako je deci objašnjeno zašto ne može da dođe na Institut da im uruči poklone. Ipak, neće ostati uskraćeni. Svako od vas može da bude Deda Mraz, iako nema bradu i crveno odelo. Dovoljno je da odete na naš sajt sadecom.org i pronađete deo „Licenca za Deda Mraza“. Napravite poklon, a mi ćemo ga uručiti našoj deci.

Svi koji budu to radili tri godine zaredom dobiće od nas bronzanu medalju, za četiri godine srebrnu, a za pet godina zlatnu, Vesna Keating

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading