SNAŽAN CIKLON STIŽE U SRBIJU Donosi preokret vremena, evo šta nas očekuje do kraja novembra
Foto: ALO/Nenad Vujanović

 

Do kraja novembra bez zimskog scenarija i snega u nižim predelima. Zahlađenje (za sada u vidu pada temperature) moguće na samom početku decembra.

Kakva nas vremenska situacija očekuje do kraja meseca?

Srbija se danas nalazi između snažnog ciklona sa istoka Evrope i anticiklona sa Atlantskog okeana. Zbog jačanja grebena anticiklona sa zapada, u Srbiji i u regionu tokom vikenda biće stabilno i suvo vreme.

Usled aktuelne sinoptičke situacije, danas će duvati umeren do pojačan severozapadni vetar. Na severu i zapadu Srbije biće sunčano, a u ostalim predelima pre podne umereno oblačno, a posle podne sunčano. Maksimalna temperatura biće danas od 11 do 15°C, u Beogradu do 13°C.

 

 

U nedelju jutro hladno, u većini predela sa maglom, naročito u dolinama i kotlinama. Tokom dana biće sunčano, uz slab do umeren jugoistočni vetar, a očekuje i priliv tople vazdušne mase sa Mediterana.

Minimalna jutarnja temperatura biće od -1 do 5°C, maksimalna dnevna od 13 do 17°C, u Beogradu do 15°C. Tokom dana očekuje se pad vazdušnog pritiska i to će biti uvod u promenu vremena od ponedeljka.

U ponedeljak se očekuje naoblačenje. Pod uticajem ciklona sa zapadnog Mediterana očekuje se dalji pad pritiska, a već sredinom dana do zapada Srbije stići će i kiša. Krajem dana i tokom večeri padsvinska zona proširiće se i na ostale predele Srbije. Maksimalna temperatura od 8°C na severozapadu do 16°C na jugoistoku Srbije, u Beogradu do 12°C.

U utorak se sa severa i severozapada očekuje prodor sveže vazdušne mase, pa se uz oblačno i kišovito vreme očekuje i sveže. Tokom dana u višim planinskim predelima kiša će preći u susnežicu i sneg i to prvo na planinama zapadne Srbije, ali se značajnije snežne padavine ne očekuju. Inače, zahvaljujući oblačnosti i padavinama, temperaturna razlika između jutarnje i dnevne temperature biće vrlo mala, pa se nakon minimalne jutarnje temperature vazduha od 5 do 8°C, tokom dana očekuje maksimalna temperatura od 8 do 12°C.

Temperatura u Beogradu od 7 do 9°C. Tokom dana na severu Srbije očekuje se prestanak padavina.

SNAŽAN CIKLON STIŽE U SRBIJU Donosi preokret vremena, evo šta nas očekuje do kraja novembra

Printskrin

 

 

Sredinom sledeće sedmice snažan anticiklon nalaziće se iznad zapadne Evrope, a cikloni iznad Pirinejskog poluotsrva i na području severno od Britanskih ostrva. Pod uticajem anticiklona sa zapada Evrope, nad Srbijom se očekuje kratkotrajna stabilizacija vremena. Kako će jutro na dseverom Srbijom biti vedro i maglovito, biće to i najhladniji deo Srbije, uz slab mraz, dok se u ostalim predelima Srbije zbog oblačnosti očekuje toplije jutro, naročito na jugu i istoku Srbije, gde se ponegde očekuje i slaba kiša, na planinama slab sneg.

Tokom dana u svim predelima Srbije biće suvo, ali prohladno. Maksimalna temperatura biće od 6 do 10°C, u Beogradu do 8°C.

U četvrtak tokom dana suvo, uz maksimalnu temperaturu u većini predela oko 10°C. Sve više će jačati i ciklon sa jugozapada Evrope i zapada Mediterana, a formiraće se i sekundarni ciklon u Đenovskom zalivu.

Upravo će on Srbiji između četvrtka i petka doneti jače naoblačenje, pa će u petak biti kišovito, uz jak jugoistočni vetar, u košavskom području sa olujnim udarima, na jugu Banata i preko 100 km/h.

Srbija će se tada nalaziti u prednjem i toplijem sektoru ciklona, dok bi se u u petak krajem dana i u subotu ujutro centar ciklona preko Panonske nizije odmakao dalje na severoistok, uz prestanak košave i skretanje jugoistočnog vetra na pojačan severozapadni i uz priliv svežije vazdušne mase.

SNAŽAN CIKLON STIŽE U SRBIJU Donosi preokret vremena, evo šta nas očekuje do kraja novembra

Printskrin

 

 

Prema trenutnim prognozama, sledećeg vikenda porast temperatura, pa bi poslednjih dana novembra (28-30.) ona bila i do 15°C. Sam početak decembra doneo bi zahlađenje i osetniji pad temperatura.

Inače, kada je sneg u nižim predelima u pitanju, do kraja meseca on se ne očekuje, ukoliko ne dođe do drastičnijih promena, jer pouzdanost prognoza opada nakon 7 do 10 dana.

U svakom slučaju, poslednja dekada novmbra odlikovaće se veoma promenljivim vremenom. S obzirom na to da je prosek maksimalnih temperatura za kraj novembra od 8 do 12°C, vidimo da će one biti uglavnom u okvirama prosečnih vrednosti, izuzev sutra (nedelja) i 28-30. novembra kada bi bile nešto iznad proseka, dok bi početkom decembra one usled zahlađenja bile i ispod prosečnih vrednosti.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading