SRPSKO STRADANJE OKO SREBRENICE O KOM SE ĆUTI Prepoznala sam mog Živana po navlaci za zube, uzela sam njegovu lobanju u šake i cvilela sve dok glas nisam izgubila, a oči mi pobelele
Foto: Printscreen

Njen sin Živan Prodanović je ubijen kao civil na svom kućnom pragu 21. juna 1992. i to nakon zarobljavanja i strahovitih torura i mučenja. 

Ubijen je prilikom napada muslimanskih vojnika iz Srebrenice na srpsko selo Ratkovići, takođe u opštini Srebrenica. 

Živanovi posmrtni ostaci, tačnije samo lobanja, pršljen, tri rebra i leva lopatica su pronađeni u obližnoj masovnoj grobnici. 

Tog vrelog  junskog dana Orićevi vojnici su upali u Ratkoviće i masakrirali 24 civila, žena i staraca. 

Živana  su zarobili i odveli ga u polje blizu sela gde su ga bez prestanka tukli i maltretirali. Hicima iz vazdušne puške ubio ga je Izet Arifović, vojnik 28. divizije tzv. Armije BiH. Izet je pred sudom BiH osuđen na 10 godina robije za ovaj ratni zločin a preminuo je 4. februara 2019. u teškim mukama. Preminuo je ne odsluživši kaznu do kraja ali je svakako ostao i ostaće upamćen samo i isključivo kao osuđeni ratni zločinac. Živana je za razliku od mnogih srpskih majki Podrinja dočekala da institucije nakaradnog Suda BiH priznaju njenog sina kao žrtvu a njegovo ubistvo kao ratni zločin. Međutim, sama presuda nije ublažila svu bol i tugu majke za sinom jedincem.

- Prepoznala sam mog Živana po navlaci za zube, uzela sam njegovu lobanju u šake i cvilela sve dok glas nisam izgubila, a oči mi pobelele. Presudili su mi tog dana, ja sam u grobu već 23 godine - rekla je Dobrina u izjavi za medije 2016. godine.

 

 

Preminula je 17.novembra 2019. godine u 82. godini.

Zločin bez kazne

Naser Orić i njegove legije smrti, s druge strane, slobodno šetaju Bosnom i Hercegovinom, nekažnjeni za zverstva koja su počinili.

Orić je 2006. godine pravosnažno oslobođen i pušten iz Haga pošto je odležao dve godine zbog mučenja i ubistava srpskih zarobljenika u policijskoj stanici u Srebrenici.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (3)

Loading
Republika Srpska

18.11.2021 21:38

Neka je vecna Slava pok. Zivanu i svim palim za Republiku Srpsku. Srpske zrtve se ne broje a zlocinci su na slobodi. Prije operacije Srebrenica je ubijeno oko 3000 Srba( vecina civili) od strane Nasera i zlikovaca. Gde je Kandicka, Biserko , Cedo, Canak i drugi da pogledaju Srpske zrtve i osude zlocince. Zivela Republika Srpska i Majka Srbija.

Stanje stvari

19.11.2021 03:03

I Muslimani su činili zločine i prvi su počeli. Nekoliko stotina Srba je ubijeno po selima oko Srebrenice. Ali, ne može se jedan zločin poništiti drugim, desetostruko većim, i to nad ljudima koji to nisu uradili. Mladić je mogao, ispitivanjem zarobljenika, saznati ko je to uradio, pa njima suditi ovako ili onako.