DANAS JE DAN PREVREMENO ROĐENIH BEBA U Srbiji se godišnje rodi oko 4.000 dece
EPA/ Peter Komka

One rođene sa 700, 800 grama, pa i manje, koje staju na majčin dlan. Velike kao flašica vode. One su veći borci od svih nas, a danas je njihov dan.

Statistika govori da se svake godine u svetu rodi oko 15 miliona prevremeno rođenih beba, a jedan milion, nažalost, ne preživi. U Srbiji se prevremeno godišnje rodi oko 4.000 dece.

Institut za neonatologiju naveo je da godišnje zbrinjava oko 25 odsto od ukupnog broja prevremeno rođene dece u našoj zemlji, kao i više od 50 odsto beba sa porođajnom telesnom masom ispod 1.500 grama.

Prevremeni porođaj je svaki porođaj pre više navršene 37. nedelje trudnoće, a pored svih napora i razvoja medicine, donja granica preživljavanja bebe je oko 23. nedelje trudnoće.

Od 2011. godine 17. novembar obeležava se kao Dan prevremeno rođenih beba, a od 2012. na Odeljenju za poluintezivnu negu Dečije bolnice u Novom Sadu nalazi se izuzetno poseban pano zelene boje - na njemu su fotografije malih velikih boraca koji su žurili da na ovaj svet dođu što pre.

- Dečija bolnica u Novom Sadu i to odeljenje uglavnom su prva kuća tih hrabrih boraca, a tu se biju najveće bitke. Mame nam često kažu da ih je ovaj naš zeleni plakat sa slikama najviše hrabrio - navode iz Udruženja prevremeno rođenih beba Optimistik, koje intenzivno sarađuje sa novosadskom bolnicom.

DANAS JE DAN PREVREMENO ROĐENIH BEBA U Srbiji se godišnje rodi oko 4.000 dece

Ilustracija

 

Pored panoa, nalazi se i jedan štrik na kojem je okačeno 10 čarapica, ali ne bilo kakvih. Iza njih se krije još posebnija simbolika.

- Simbol od 10 čarapica označava da je jedna od 10 beba prevremeno rođena. Uglavnom je jedna čarapica manja u odnosu na druge.

Kako kažu, čarapice i kapice se štrikaju za bebice jer služe da ih utople, pošto je njima termoregulacija jako slaba, pa im služi da ne upadnu u hipotermiju.

Inače, prevremeno rođenoj deci daju se i štrikane hobotnice, jer ih njihovi pipci podsećaju na pupčanu vrpcu.

Danas će članice Udruženja roditelja prevremeno rođene dece Optimistik odneti simbolične poklone mamam koje leže trenutno kao pratnja svojim nedonoščićima u novosadskoj dečijoj bolnici, a na Trgu u Novom Sadu nalaziće se njihov štand.

Ljubičasti novembar

Kako bi podigli svest o prevremeno rođenoj deci, i ove godine mnoge institucije od javnog značaja i javni objekti širom Srbije, biće osvetljeni ljubičastom bojom.

Ova akcija poznata je pod nazivom Ljubičasti novembar, a na taj način u Srbiji od 2015. godine podršku prevremeno rođenoj deci i njihovim roditeljima daje skoro 30 gradova i opština, samostalno i u saradnji sa Udruženjem roditelja prevremeno rođene dece Srbije "Mali Div".

U znak podrške prevremeno rođenim "malim divovima", ali i u znak sećanja na njihove drugare koji, nažalost, nisu preživeli, simbolično će u 12 sati ispred Instituta za neonatologiju u Beogradu (Kralja Milutina 50) ka nebu biti pušteni ljubičasti baloni.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading